fbpx Skip to main content
Катинарчетата на любовта

Катинарчетата на любовта

Повечето от вас най-вероятно са запознати с традицията да се закачат катинарчета с инициалите на влюбените на места с красива гледка или в близост до известни паметници. Тази традиция неслучайно е изключително популярна в Париж, града на любовта, и по-конкретно на един от пешеходните мостове, прекосяващи Сена – Моста на изкуствата (Pont des Arts).

Париж - катинари
Париж – Mоста на изкуствата

От тази седмица, обаче, когато минавате по моста на изкуствата, за да се насладите на прекрасната гледка по бреговете на Сена, няма да забележите отблясъците на светлината по металната повърхност на тези увековечаващи любовта на хиляди двойки дрънкулки. От 01 юни до 08 юни мостът е затворен от Парижката община с цел да се премахнат между 700 000 и 1 000 000 катинарчета с общо тегло около 45 тона.

Причината за премахването на катинарите е, че част от решетките, служещи за парапет на моста, вече са повредени под „тежестта на любовта“, а някои специалисти са загрижени за по-сериозни щети по моста, който не е предвиден да поддържа толкова голяма тежест. Освен това съществуват няколко петиции на граждани на Париж и любители на града, които настояват за премахването на катинарчетата, като твърдят, че те развалят атмосферата и панорамата на това известно и предпочитано от мнозина място. Общината на Рим забрани още през 2013 г. закачането на катинарчета по парапетите в града.

Париж - моста на изкуствата
Париж – Моста на изкуствата

„Париж продължава да бъде столицата на любовта… Двойките могат да продължават да показват пламенните си чувства, да си предлагат брак на моста на изкуствата, но без да поставят катинари“ заяви Бруно Жюиар, заместник кметът по културата на Париж.

Парапетите, на които до сега се закачаха катинарите, ще бъдат заместени от пана, на които ще се излага градско изкуство, а по-късно през годината ще бъдат поставени стъклени панели. Въпреки че катинарите ще бъдат премахнати, стотиците хиляди ключета, метнати в Сена, ще продължат да напомнят за влюбените, решили да увековечат чувствата си по този нестандартен начин.

Париж - моста на изкуствата
Париж – Моста на изкуствата
Париж - моста на изкуствата
Париж – Моста на изкуствата
Париж - моста на изкуствата
Париж – Моста на изкуствата
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.