fbpx Skip to main content

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи

Независимо от 2000-ата си история Лондон продължава да бъде един от най-зелените градове в света. В центъра се пресичат паркове известни в цял свят, които преди са били кралски имоти или ловни паркове – от Грийн Парк на юг до Риджънтс парк (Парк на регента) на север. Дори и тези добре поддържани места крият скрити съкровища. На североизток от розовата градина на кралица Мери в Риджънтс Парк се намира Сейнт Джон Лодж Гардън. През 1892 г. градината е реновирана от третия маркиз архитект Бют, който добавя дорийски колони, сгушен параклис, езерце с фонтан и кътчета за медитация.

St Johns Royal Park
Сейнт Джон Лодж Гардън

Градините, които са едни от многото забележителности на Лондон, далеч не са толкова посещавани колкото сградите. В Уестминстърското абатство има три, най-известна от които е Колидж Гардън. Някога е била гробище и зеленчукова градина за монасите от абатството. Недалеч се намират градините на Лондонския съд където адвокатската професия се е практикувала с векове и е едно удивително спокойно кътче.

Колидж Гардън
Колидж Гардън

Градините Инър Темпъл  са най-впечатляващи, но са отворени през седмицата само от 12.30ч.  до 15.00 ч. Друг вариант е да пресечете моста Уестминстър от Парламента и да се отправите към невдъхващата надежда монолитна сграда на болницата Сейнт Томас. На покрива на паркинга се е сгушила градинка с въртящ се фонтан по дизайн на Наум Габо. Градината е спокойна, но отдолу покрай реката е царството на  пощенските картички.

Градините Инър Темпъл
Градините Инър Темпъл

Дори и най-комерсиалните райони на Лондон имат скрит чар. В сърцето на Блумсбъри се намират градините Сейнт Джордж – предишно гробище, където сред рехкавите папрати се показват паметници.

Градините Сейнт Джордж
Градините Сейнт Джордж

Недалеч на запад от Саут Кенгсингтън  е Холанд Парк с малката си, но очарователна градина Киото, подарък от Търговската камара на Киото през 1991 г. Японската традиция продължава в Батърси, където будистки монах поддържа пагодата, както и останалите градини, които съществуват от ХІХ в. до Британския фестивал през 1951 г. Реставрирани са в оригиналния си вид в периода 2000-2004 г.

 

Киото Гардън
Киото Гардън

Ако Батърси провокира с дългогодишната си традиция в градинарството, то музеят Джефри не му отстъпва по нищо. Музеят представя типичните гостни през вековете, докато наскоро отворените градини (по една за периода 17-20 век) правят същото за градинарството.

Музей Джефри
Музей Джефри

По-нататък на изток има повече обществени паркове, които доказват, че легендата за зеленината в Лондон се отнася в еднаква степен за бъдещето и за миналото. Майл Енд Парк е оформен постепенно от пустош и зона, жертва на бомбардировки до 1940 г.  Северният му край е близо до Виктория Парк, чиито огромни ниши са сред последните останки на оригиналния Лондон Бридж.

Майл Енд Парк
Майл Енд Парк

По протежението на Темза, се намира Темза Бариер Парк, прекрасен парк с фонтани, дървета и цветни поляни с площ от 34 акра в непосредствена близост до грандиозна структура, която предпазва Лондон от наводнение.

Темза Бариер Парк
Темза Бариер Парк

Според Алън Титмарш – „Обществените паркове са дробовете на Лондон. Но има и много наистина привлекателни незнайни градинки, които истински успокояват. Създават чувство за някакво откривателство, което винаги трябва да се цени.“

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.