fbpx Skip to main content
Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи

Независимо от 2000-ата си история Лондон продължава да бъде един от най-зелените градове в света. В центъра се пресичат паркове известни в цял свят, които преди са били кралски имоти или ловни паркове – от Грийн Парк на юг до Риджънтс парк (Парк на регента) на север. Дори и тези добре поддържани места крият скрити съкровища. На североизток от розовата градина на кралица Мери в Риджънтс Парк се намира Сейнт Джон Лодж Гардън. През 1892 г. градината е реновирана от третия маркиз архитект Бют, който добавя дорийски колони, сгушен параклис, езерце с фонтан и кътчета за медитация.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 1
Сейнт Джон Лодж Гардън

Градините, които са едни от многото забележителности на Лондон, далеч не са толкова посещавани колкото сградите. В Уестминстърското абатство има три, най-известна от които е Колидж Гардън. Някога е била гробище и зеленчукова градина за монасите от абатството. Недалеч се намират градините на Лондонския съд където адвокатската професия се е практикувала с векове и е едно удивително спокойно кътче.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 2
Колидж Гардън

Градините Инър Темпъл  са най-впечатляващи, но са отворени през седмицата само от 12.30ч.  до 15.00 ч. Друг вариант е да пресечете моста Уестминстър от Парламента и да се отправите към невдъхващата надежда монолитна сграда на болницата Сейнт Томас. На покрива на паркинга се е сгушила градинка с въртящ се фонтан по дизайн на Наум Габо. Градината е спокойна, но отдолу покрай реката е царството на  пощенските картички.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 3

Дори и най-комерсиалните райони на Лондон имат скрит чар. В сърцето на Блумсбъри се намират градините Сейнт Джордж – предишно гробище, където сред рехкавите папрати се показват паметници.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 4
Градините Сейнт Джордж

Недалеч на запад от Саут Кенгсингтън  е Холанд Парк с малката си, но очарователна градина Киото, подарък от Търговската камара на Киото през 1991 г. Японската традиция продължава в Батърси, където будистки монах поддържа пагодата, както и останалите градини, които съществуват от ХІХ в. до Британския фестивал през 1951 г. Реставрирани са в оригиналния си вид в периода 2000-2004 г.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 5
Киото Гардън

Ако Батърси провокира с дългогодишната си традиция в градинарството, то музеят Джефри не му отстъпва по нищо. Музеят представя типичните гостни през вековете, докато наскоро отворените градини (по една за периода 17-20 век) правят същото за градинарството.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 6
Музей Джефри

По-нататък на изток има повече обществени паркове, които доказват, че легендата за зеленината в Лондон се отнася в еднаква степен за бъдещето и за миналото. Майл Енд Парк е оформен постепенно от пустош и зона, жертва на бомбардировки до 1940 г.  Северният му край е близо до Виктория Парк, чиито огромни ниши са сред последните останки на оригиналния Лондон Бридж.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 7
Майл Енд Парк

По протежението на Темза, се намира Темза Бариер Парк, прекрасен парк с фонтани, дървета и цветни поляни с площ от 34 акра в непосредствена близост до грандиозна структура, която предпазва Лондон от наводнение.

Парковете на Лондон – очароващи и изненадващи 8
Темза Бариер Парк

Според Алън Титмарш – „Обществените паркове са дробовете на Лондон. Но има и много наистина привлекателни незнайни градинки, които истински успокояват. Създават чувство за някакво откривателство, което винаги трябва да се цени.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.