fbpx Skip to main content

Парк Горки – приказка без край

Един от най-забележителните паркове в Москва е Паркът Горки. Официалното му име е „Централен парк за култура и отдих“, но руснаците го наричат и „Парк на културата“ по името на близко разположената станция на метрото.

Името на парка

Увеселителният парк, кръстен на името на руския писател Максим Горки, заема огромна площ от 108 хектара по дължината на река Москва и е любимо място за пикници на московчани и на гостите на столицата.

Увеселителният парк Горки
Увеселителният парк Горки

Основаване и преустройство на парка

Паркът Горки е основан през 1928 г., а през 2011 г. паркът е изцяло преустроен и само след няколко месеца се превръща в парк от световна класа. Асфалтирани са над 2 хил. м2 и се изпълва с тревни площи и цветни алеи. Има много езерца, детски площадки, будки за игра, тенис маси и велоалеи.

Цветя, зеленина и безкрайни алеи
Цветя, зеленина и безкрайни алеи

Откритият кинотеатър и Народната обсерватория

В парка има открит кинотеатър, който побира 10 000 души, а през 2012 год. е открита Народната обсерватория. Всички стълби са оборудвани с рампи за инвалиди. Разрешено е и разхождането на домашни любимци, но е задължително след тях да се почиства.

Откритият кинотеатър
Откритият кинотеатър

Най-голямата ледена пързалка в Европа

Ледената пързалка с площта си от 18 000 м2 е най-голямата в цяла Европа. На територията й има кафенета, до които се стига с кънки.

Ледената пързалка вечер
Ледената пързалка вечер

През зимата пътеките са покрити с лед за любителите на пързалянето, не липсват и множество зимни пързалки за децата. Има също школа по фигурно пързаляне и площадка за хокей на лед.

Ледените пътеки забавляват малки и големи
Ледените пътеки забавляват малки и големи

Истинската космическа совалка

Интересна атракция представлява истинската космическа совалка, която никога не е използвана. Тя е отворена за посетители, а желаещите могат да участват в предлаганите симулации.

Космическата совалка Буран
Космическата совалка Буран

Панаирите в парка Горки

В Парка Горки редовно се организират панаири, посветени на определени празници. Тук се провежда и ежегодният коледен панаир, на който могат да се видят изпълненията на уличните артисти и да се опитат традиционните руски блини с червен хайвер.

Коледният панаир
Коледният панаир

Паркът доставя истинско удоволствие и всеки ден се посещава от над 15 000 души.

Пътувайте с нас до Москва, преживяването си заслужава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.