fbpx Skip to main content
Персеполис – древната душа на Иран

Персеполис – древната душа на Иран

Това удивително творение на персийската култура е разположено на едно плато, което се издига на 9 метра над долината под него, наречена Марв Дашт. Тя се намира в подножието на планината Кух-Рахман (Планината на милосърдието). Селището е било столица на древната персийска империя. Персеполис е гръцкото наименование на персийския град Парса.

Днес руините на Персеполис са разположени на 70 км североизточно от град Шираз и на 640 км от Техеран.

Макар да са останали около петнайсет сгради, които са реставрирани, посетителите могат да си представят величието на мечтата на Дарий.

Стените на двореца Персеполис са издигнати около 518 г.пр.н.е. Дарий Велики наредил той да се построи от тъмносиви мраморни блокове, добивани от близката планина. Повечето от сградите са вдъхновени от архитектурата на месопотамските постройки.

Цар Дарий І изисква най-високо равнище на художествени и архитектурни постижения, а изкопаните плочици показват как в продължение на 60 години той е разполагал с кедър от Ливан и скъпоценна дървесина, камък и злато, внесени от далечни провинции, за да украси града, който става известен като едно от чудесата на древния свят.

Персеполис е трябвало да надминава по своята слава и блясък всички столици на древността. В продължение на 150 г. той бил най-великолепният дворцов град на тогавашния свят.

От 1979 г. останките на тази бивша столица на Персийската империя са включени в Списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

Персополис е бил пример за персийското изкуство и архитектура и център на културния живот. Разположен в сърцето на основната персийска област и заобиколен от просторни пустини, той е трябвало да бъде най-сигурното място за съхраняване на съкровищата, които в продължение на повече от 200 години са били събирани в съкровищниците на персийските царе.

През 330 г.пр.н.е. Александър Велики, обаче завладял Персеполис, натоварил на 7 000 камили, намиращите се там съкровища, а след това позволил на войниците да плячкосат останалото. След пълното разграбване, наредил да бъде опожарен.

Руините на Персеполис били открити и изровени през 1931-1939 г. от археолози от Чикагския университет. На мястото на древното селище днес има монументално стълбище, наричано ападана и останките на около 40 постройки. В древния дворец има глинени плочки с клинопис, на които е отразено управлението на Персийската империя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.