fbpx Skip to main content
Играта на петанк – страстта на французите

Играта на петанк – страстта на французите

Петанк – играта с топки

Навярно всеки, посетил Франция и особено Южна Франция, е изпитал любопитство при вида на развълнувана група от хора, които съсредоточено и разпалено хвърлят метални топки върху чакъла в парка, под дебелата сянка на чинарите. Човек няма как да се присъедини към задължителните зяпачи, за да погледа тази забавна игра – играта на петанк, или както я наричат французите  – jeu de boules  – игра с топки.

Петанк
Петанк

Какво означава петанк и откъде произлиза?

Думата петанк идва от “пие таке” (събрани крака на провансалски диалект), тъй като при хвърлянето на топката краката на играча са събрани и неподвижни един до друг. Петанка произлиза от стара провансалска игра, чиито корени могат да бъдат проследени до XVIII век, но става особено популярна в началото на XX век. Според слуховете, дори по време на Първата световна война, френските войници играели петанк, като вместо метални топки хвърляли истински гюлета.

Петанк
Петанк

Жул Леноар – изобретателят на петанка

Петанк се играе предимно от пенсионери, тъй като не изисква физически усилия, а само свободно време и желание за общуване и социални контакти. А че не са нужни особени сили, за да играеш петанк, е показателен фактът, че съвременните правила са измислени от човек, страдащ от ревматизъм – Жул Леноар.

Петанк
Петанк

Правилата на играта

А ето накратко и правилата на играта: петанк се играе на правоъгълна чакълеста настилка с размери 5 на 15 метра. Използват се топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 грама, а диаметърът им е около 70 мм. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки. Играчът, който започва пръв, чертае кръг в началото на игрището, откъдето хвърлят и всички останали.

Петанк
Петанк

Кошонет – малкото дървено топче

Началото на играта се поставя с хвърлянето на едно малко дървено топче, което се нарича кошонет (буквално прасенце). Кошонетът трябва да се хвърли на разстояние минимум 5 метра от началния кръг. Двата отбора хвърлят топките си, като целта е да се хвърлят максимално близко до кошонета.

Кошонет
Кошонет

 Шутъри и пойнтъри

Хвърлянето на топките се разделя на два вида – пласиране и стрелба. Играчите, които са добри в стрелбата, се наричат шутъри, а тези в пласирането – пойнтъри. В стратегически план първо играят пойнтърите, а шутърите стоят в резерв и се включват, само ако се наложи да бъдат премахнати противниковите топки около кошонета. Когато и двата отбора хвърлят топките си, започват да се броят точките. Всяка топка носи по 1 точка, като играта печели отборът с повече топки близо до кошонета. Играе се, докато единият отбор набере 13 точки и спечели мача.

Петанк
Петанк

Победители и победени – с чаша пастис в ръка

Макар играчите да са изключително съсредоточени, по време на играта се разказват истории, отправят се шеги и така хората се сближават един с друг. Накрая всичко завършва с чаша пастис, за победени и победители.

Петанк и пастис
Петанк и пастис

Правилото Фани – сваляне на панталоните

По време на състезанията не липсват и куриозни смешни моменти. При аматьорската игра петанк съществува правило, че ако единият отбор загуби 0:13, играчите си свалят панталоните и целуват разголените задни части на съблазнителна девойка, ликът на която е отпечатан на снимка. Правилото се казва “Фани”, тъй като е въведено от френска любителка на играта на име Фани. Но поне се знае, че нито една французойка не ревнува мъжа си от Фани.

Фани

Петанк вече набира популярност и в България. В София играчи на петанк могат да се видят зад хотел Хилтън и Народната библиотека. В Бургас – в Морската градина, а в Пловдив на Гребната зона. За желаещите да опитат играта можем да кажем само, че всичко, което е необходимо, за да играеш петанк е комплект метални топки, заравнено място и весели приятели.

Най-сладко петанк се играе в прекрасната Франция – пътувайте с нас и опознайте тази разнообразна страна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.