fbpx Skip to main content
Площад Испания и Испанските стълби – пътуване из древността

Площад Испания и Испанските стълби – пътуване из древността

Испанските стълби са разположени между площад Испания и площад Тринита деи Монти (Trinita dei Monti).

Живописните Испански стълби

Монументалните 138 стъпала са построени от френския дипломат Стефано Гефие (Stefano Gueffier), за да свързват испанското посолство, което все още се намира там, с църквата отгоре. Понастоящем на стъпалата има пазар за цветя. Мястото е любимо за туристите. Испанските стъпала се подновяват непрекъснато, като последното обновяване е направено през 1995 г.

Площад Испания – площадът на пеперудата

Две нации са се борили за господство и собственост върху площад Испания (Piazza di Spagna), който има формата на пеперуда. Франция има повече превес в историята на Рим и нейни са стълбите, както и Катедралата Тринита деи Монти. Испания от своя страна е сътворила Испанския палат в срещуположния ъгъл на площада. От 1620 г. насам много испански войници постепенно се заселват в Рим. Преди два века броят на запазилите испанско поданство в града е бил 14 хиляди души.

“Грозният” фонтан Баркача

На площад Испания се намира и фонтанът Баркача (Barcaccia) – „Грозната лодка“. Фонтанът е един от многобройните водни атракционни съоръжения в Рим, проектирани от ренесансовия архитект Джовани Лоренцо Бернини. Според легендата папа Урбан VІІІ поставя фонтана тук, след като е бил впечатлен от лодка, довлечена от придошлите води на река Тибър. Фонтанът е във формата на наполовина потънал кораб и от него може да си налеете питейна вода от древен римски акведукт.

Прочутите в цял свят Испански стълби в стил барок, любими на много кинаджии, меломани и дизайнери, са построени в началото на ХVІІІ в. от Скалинати и са признати за най-красивите в Европа.

В миналото, на това знаменито стълбище са възлагали надежди хиляди римлянки и момичета, пристигащи във Вечния град, мечтаейки да станат музи на великия художник.

През ХVІІ-ХVІІІ век тази част на Рим се намирала в покрайнините на града, където се струпвала голяма част от обичайно пристигащите поклонници, представители на творческата интелигенция, научни изследователи и аристократи от цял свят. Вследствие на това започнало масово строителство по периметъра на площада и така се появили множество кафенета, магазини и гостилници в бароков стил, характерни за онези времена.

Историческото кафе “Греко”

В тази част на Рим са отсядали и живели такива личности като Стендал, Андерсен, Гьоте, Вагнер. На това място днес се намира и най-известното местно кафе „Греко“, чиято история е над 200-годишна.

Площадът и Стълбите са любимото място за срещи на младежи и влюбени двойки. Пъстроцветната и шумна тълпа, която е по стъпалата денем и нощем, определено затруднява изкачването до църквата.

Именно тук обаче се усещат най-много непреходните неща, най-важното от които е любовта!

Пътувайте с нас до Рим, за да усетите тази красота и любов!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.