fbpx Skip to main content
Площад „Ла Сибелес“ – иконата на Мадрид

Площад „Ла Сибелес“ – иконата на Мадрид

Булевард „Пасео дел Прадо“ е построен по подобие на римския площад “Навона” и има елипсовидна форма. Възниква благодарение на Карлос ІІІ.

Булевард "Пасео дел Прадо"
Булевард “Пасео дел Прадо”

На него са издигнати общо три фонтана. На площад „Кановас дел Кастелана“ е разположен фонтанът на Нептун с колесница, теглена от делфини и коне (1780 г.).

Фонтанът на Нептун
Фонтанът на Нептун

В средата на булеварда се намира фонтанът на Аполон (1777 г.).

Фонтанът на Аполон
Фонтанът на Аполон

Третият фонтан, посветен на богинатя Кибела, е разположен в края на булеварда – на едноименния площад „Ла Сибелес“.

Площад „Ла Сибелес“ е комплекс от мраморни скулптури с фонтани, които са се превърнали в символ на Мадрид. Фонтанът на „Ла Сибелес“ е построен по времето на Карлос ІІІ, през 1781 г. и е дал името на площада. Направен е във възхвала на богинята на плодородието и природата. Колесницата на Кибела, с впрегнати лъвове и пантери, е много популярна. Композицията е дело на Франсиско Гутиерес и Роберо Мишел.

Площад “Ла Сибелес” и фонтанът са икона на испанската столица Мадрид. Тегленето на колесницата от диви лъвове символизира силата и могъществото на богинята на природата.

Фонтанът на Кибела
Фонтанът на Кибела

Зад фонтана се издига дворецът Буенависта. Преди ХІХ век дворецът е бил разположен в средата на площада, а фонтаните на Нептун и Кибела са били един срещу друг. Сега двата фонтана са насочени да гледат към центъра на града.

Дворец Буенависта
Дворец Буенависта

Площадът е ограден и от още три сгради: неокласическата Банка на Испания (1884 г.), Дворецът на маркизите Линарес и зданието на Главното пощенско управление в необароков стил (от началото на ХХ век).

Банка на Испания
Банка на Испания

Този площад е един от символите на феновете на “Реал Мадрид”. При победа на любимия отбор, те излизат на площада и празнуват до ранни зори.

Real Madrid players celebrate with the trophy after beating FC Barcelona 1-0 during the final of the Copa del Rey soccer match at the Mestalla stadium in Valencia, Spain Wednesday April 20, 2011. (AP Photo/Andres Kudacki)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.