fbpx Skip to main content
Домът на целомъдрените любовници в Помпей

Домът на целомъдрените любовници в Помпей

Къщата на богатия хлебар

Под пепелта на Везувий, тази къща на богат хлебар с градина, мелница и впечатляваща, изобразяваща целувка фреска, отново отваря врати. Намира се на Улицата на изобилието, която е била много оживена в древния град. Според Франс Прес, цитирана от БТА, тук ще могат да се видят също вкаменените скелети на мулета, хванати в капан при изригването на вулкана през 1979 година.

Домът на целомъдрените любовници в Помпей 1

Проектът за Помпей

Комплексът е с площ от 1500 кв.м и след краткото откриване предстоят поне четиригодишни реставрационни работи в рамките на проект на стойност няколко милиона евро за съхраняване на Помпей.

Домът на целомъдрените любовници в Помпей 2

Красотата на Помпей

По думите на археоложката Алберта Мателоне  – „Комплексът представя едновременно красотата на Помпей и свързаните с града предизвикателства. Има археологическо наследство – къщи, фрески, както и следи от изригването и вулканични отлагания. Налице са също проблеми, свързани с реставрационните работи – покриви, насипи, съхраняване на фреските“.

Домът на целомъдрените любовници в Помпей 3

Фреската – целувка

Фреската, изобразяваща целувка, краси една от стените в малка трапезария, където древните римляни са се излягали, за да похапнат сирене, мед и току-що изпечен във фурната хляб.

Домът на целомъдрените любовници в Помпей 4

Точно срещу трапезарията се намира хлебарницата с едри камъни за мелене на зърно и фурната, от която вадели кръгли и плоски хлябове, продавани в съседното малко магазинче.

Домът на целомъдрените любовници в Помпей 5

Мелницата се задвижвала от 6 мулета и магаре, които се редували едно след друго. Когато пепелта и лавата от Везувий засипали обора, те умрели.

Мателоне отбелязва, че според учени „животните  са умрели вследствие на задушаване, с изключение на едно от тях, което загинало при срутването на сградата“.

Домът на целомъдрените любовници в Помпей 6

Помпей е най-посещаваната забележителност в Италия след Колизеума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.