fbpx Skip to main content
Домът на целомъдрените любовници в Помпей

Домът на целомъдрените любовници в Помпей

Къщата на богатия хлебар

Под пепелта на Везувий, тази къща на богат хлебар с градина, мелница и впечатляваща, изобразяваща целувка фреска, отново отваря врати. Намира се на Улицата на изобилието, която е била много оживена в древния град. Според Франс Прес, цитирана от БТА, тук ще могат да се видят също вкаменените скелети на мулета, хванати в капан при изригването на вулкана през 1979 година.

Проектът за Помпей

Комплексът е с площ от 1500 кв.м и след краткото откриване предстоят поне четиригодишни реставрационни работи в рамките на проект на стойност няколко милиона евро за съхраняване на Помпей.

Красотата на Помпей

По думите на археоложката Алберта Мателоне  – „Комплексът представя едновременно красотата на Помпей и свързаните с града предизвикателства. Има археологическо наследство – къщи, фрески, както и следи от изригването и вулканични отлагания. Налице са също проблеми, свързани с реставрационните работи – покриви, насипи, съхраняване на фреските“.

Фреската – целувка

Фреската, изобразяваща целувка, краси една от стените в малка трапезария, където древните римляни са се излягали, за да похапнат сирене, мед и току-що изпечен във фурната хляб.

Точно срещу трапезарията се намира хлебарницата с едри камъни за мелене на зърно и фурната, от която вадели кръгли и плоски хлябове, продавани в съседното малко магазинче.

Мелницата се задвижвала от 6 мулета и магаре, които се редували едно след друго. Когато пепелта и лавата от Везувий засипали обора, те умрели.

Мателоне отбелязва, че според учени „животните  са умрели вследствие на задушаване, с изключение на едно от тях, което загинало при срутването на сградата“.

Помпей е най-посещаваната забележителност в Италия след Колизеума.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.