fbpx Skip to main content

Портофино – пристанището на делфините

Пъстроцветното рибарско селище Портофино

Портофино е разположен в северозападна Италия, на около 36 км от Генуа и на 170 км от Ница.

portofino-cruise-over-xlarge

Пристанището на делфините

Някогашното малко рибарско селище е основано от римляните и първоначалното му име е Портус Делфини – Пристанището на делфините, заради многото делфини, плуващи във водите на Тигулския залив.

dolphin

Портофино е малък по площ и най-добрият начин да се разгледа е пеш. А тук определено има какво да се види.

 “Исус от бездната”  – защитникът на рибарите

Най-голямата забележителност е статуята „Исус от бездната“, дело на скулптора Гуидо Галети, която е издигната под водата, в малък залив на 17 метра дълбочина. Фигурата изобразява Христос, насочил поглед към небето, с разтворени ръце в знак на мир и се смята за защитник на рибарите и гмуркачите.

Статуя "Исус от бездната"
Статуя “Исус от бездната”

Друга забележителност е Замъкът Браун (Castello Brown), разположен на хълм високо над града, от който се открива фантастична гледка към пристанището и Средиземно море. Построен е през ХVІ век и някога е служил като защитно укрепление на района, а днес функционира като музей.

Замък Браун
Замъкът Браун

В Портофино има две църкви, които определено си заслужава да се видят.

Едната е църквата „Св. Мартин“ (Divo Martino), която се намира в центъра на града. Построена е в края на Х век и притежава типичната римска архитектура от онова време.

Църква "Сан Мартин"
Църквата “Св. Мартин”

Църквата “Св. Георги” – Храмът-замък

Църквата „Св. Георги“ е не само храм, но и замък. Според поверието, превърналият се в символ на Портофино Св. Георги, е реално съществуваща личност, избавила града от ужасяващ дракон. Строежът на сградата започва през ХІІ век, но след множество нападения е разрушена. През 50-те години на ХХ век строителството е възобновено.

Църква "Св. Георги"
Църквата “Св. Георги”

“Санта Мария Асунта” – Лечебният параклис

Друг символ на града е параклисът „Санта Мария Асунта“ (Santa Maria Assunta). Изграден е около 1300-та година в готически стил с малки кули и две статуи на Исус Христос. Параклисът се смята за свещено и лечебно място, в което безброй рибари, занаятчии и търговци намират покой от тревогите си.

Параклис "Санта Мария Асунта"
Параклисът “Санта Мария Асунта”

Яхти и делфини

Малкото живописно пристанище на Портофино неслучайно е вписано в списъка на защитените исторически забележителности. В него са хвърлили котва луксозни яхти и рибарски лодки, а делфините плуват буквално до самия бряг.

Пристанище
Пристанище

Кристалните, тюркоазеносини води са идеалното място за гмуркачите и любителите на подводните спортове.

diver 2

В самото начало на залива на Портофино се вижда фарът, а покрай брега, към върха на планината, терасовидно се издигат къщички с разноцветни фасади.

Фарът на Портофино
Фарът на Портофино

Днес Портофино е безкрайно ослепителен и процъфтяващ курорт, който смайва с красота, спокойствие и уют и неслучайно е любимо място на богатите и известните – някои от тях на почивка, други за сватбата си, а трети – просто на разходка!

Portofino 3

„Курортът на богатите“ е фаворит в състезанието по красота в Лигурия, областта с форма на полумесец и се смята за най-фотографираният град в света!

Пътувайте с нас до Портофино, за да усетите ослепителната му красота.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.