fbpx Skip to main content
Последната картина на Караваджо

Последната картина на Караваджо

На един таван недалеч от френския град Тулуза едно семейство най-случайно намира шедьовър от ХVІІ век – отдавна изчезнала картина на Караваджо! Съкровище, оценено на 120 млн. евро.

Караваджо
Караваджо

Всичко започва с един течащ покрив. Собственикът на къщата се качва на тавана и вижда, че водата тече върху някаква картина. Черната рокля на жената вдясно е съвсем избеляла. Той я избърсва на две на три с гъба и я забравя.

След като оправят покрива, картината изсъхва и човекът си казва, че тя може би има някаква стойност. Обажда се на известен аукционер от Тулуза, като се надява, че може би ще изкара от картината 10 000 евро например, за да си поправи поизгнилото стълбище. А вижте какво излиза от това! Истинска сензация!

Според експертите това е най-значителното откритие в областта на изобразителното изкуство от последните 20 години. Оригиналността на картината е потвърдена. Тя представлява сцена от Стария завет: „Юдиф и Олоферн“ и представя момента, когато еврейската красавица Юдит убива вавилонския пълководец Олоферн в присъствието на прислужницата си.

Караваджо е рисувал два пъти тази сцена, но едното платно в един момент се загубва и никой няма информация къде се намира. Едната картина краси залите на Палацо Барберини в Рим.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Палацо Барберини

Caravaggio_Judith_Beheading_Holofernes

Намерената наскоро картина очевидно е втората, рисувана в Неапол около 1607 г.

Откритието е наистина грандиозно, защото до нас са достигнали само 64 картини на големия ломбардски майстор.

Затова всяко хипотетично „възкресение“ на творба предизвиква сензация и струпване на експерти. В този случай веднага пристигат Никола Спиноза, директор на музея Каподимонте в Неапол, Кейт Кристиянсен – шеф на отдел „Европейско изкуство“ в Метрополитан музеум, последвани от неаполитанеца Бруно Аркипрете – най-известният реставратор на Караваджо. Всички са единодушни – това е оригинал на големия художник.

Judith-Beheading-Holofernes 3

 

Лувъра държи картината в продължение на 3 седмици с цел да я изследва със средствата на най-новите технологии. Министерство на културата на Франция на 31 март т.г. издава забрана картината да бъде изнасяна от страната през следващите 30 месеца. Това ще даде възможност да се направи задълбочена експертиза и авторството на Караваджо да бъде потвърдено официално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.