fbpx Skip to main content
Прага – градът на чудесата

Прага – градът на чудесата

Прага е столицата и най-големият град на Чешката република. Разположен е на река Вълтава и е прекрасно запазен с множество старинни сгради, живописни криволичещи улички и безброй исторически забележителности с многообразна архитектура от различни периоди – барок, рококо, готика, романтизъм, кубизъм, сецесион. През 1992 г. историческият център е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Прага - градът на чудесата - 1

В центъра на Старе место (Старият град), на десния бряг на река Вълтава, се намира огромният площад „Староместке намести“. Той представлява не само впечатляваща смесица от архитектурни стилове, а е и пулсиращото сърце на града като цяло.

Прага - градът на чудесата - 2
Староместке намести

Около площада се намират две църкви –  Дева Мария пред Тин, построена в готически стил и бароковата Св. Николай.

Прага - градът на чудесата - 3
Дева Мария пред Тин

На площада е разположено и старото кметство на града, известно с кулата с астрономическия часовник с дванайсетте апостоли, който датира от ХV век .

Прага - градът на чудесата - 4
Кулата с астрономическия часовник

В центъра на „Староместке намести“ се издига паметникът на Ян Хус – църковният реформатор, изгорен на клада заради идеите си. Бронзовият паметник е построен през 1915 г., за да отбележи пет века от неговата смърт. Надписът гласи: „Истината ще победи“.

Прага - градът на чудесата - 5
Паметникът на Ян Хус

Вечер осветеният площад е невероятно очарователен. Светлините придават сюрреалистичен, фантастичен и приказен вид на фасадите на аристократичните сгради наоколо, както и на невероятните кули на Дева Мария пред Тин.

Прага - градът на чудесата - 6
Староместке намести

Една част от Старе место пази останките от някога процъфтяващия град Йозефов – бившето еврейско гето на града. Първите еврейски селища се появяват в Прага през Х в., до ХVІІ в. се заселват повече от 7000 евреи. През вековете еврейската общност е обект на преследвания, палежи и грабежи. В средата на ХVІІІ в. Мария Терезия решава евреите да бъдат прогонени. По-късно император Йозеф ІІ разпорежда стените на Гетото да бъдат сринати, като възстановява еврейския квартал и в негова чест е наречен Йозефов. Този музей на открито днес включва няколко старинни синагоги, тържествена зала, бивша погребална зала и старото еврейско гробище.

Прага - градът на чудесата - 7
Гробището в еврейското гето

Тук се намира и най-старата действаща синагога в Европа. Смята се, че е построена с камъни, донесени от Йерусалим.

Прага - градът на чудесата - 8
Най-старата синагога

Едно наистина вълшебно място обаче е площад Вацлавски намести, който прилича повече на парижки булевард, отколкото на площад. Преди години тук е било тържището за коне и пак тук се е самозапалил легендарният студент Ян Палак за свободата на народа си през 1969 г. Площадът е наименуван на Св. Вацлав І, княз на  Чехия, считан за духовен покровител на страната и наложил християнството в Чехия.

Прага - градът на чудесата - 9
Вацлавски намести

Не бива да пропуска и друго емблематично място в Старе место– Обецни дум (Общинския дом), построен в стил „ар нуово“ в началото на ХХ в. на мястото на Кралския съд  и на бившата резиденция на краля на Бохемия през ХІV в. В момента сградата е културен и музикален център. В нея също има и изискани ресторанти и кафенета. За най-красива се смята концертната и бална зала „Сметана“, а Кметският салон е дело на художника на сецесиона – Алфонс Муха.

Прага - градът на чудесата - 10
Обецни дум

Частите на Прага, разположени от двете страни на Вълтава, се свързват от Карловия мост. Строежът му започва през 1357 г. под покровителството на Карл ІV и завършва в началото на ХV в. Дължината му е 516 м., а ширината 10 м. По протежението на моста има повече от 30 скулптури на светци, повечето в бароков стил, издигнати в началото на ХVІІІ в.

Прага - градът на чудесата - 11
Карловия мост
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.