fbpx Skip to main content
Празникът на Св. Димитър – началото на зимата

Празникът на Св. Димитър – началото на зимата

Светецът – покровител на зимата

Според народния календар празникът на Свети Димитър бележи поврат в годишното време и началото на зимата. Поверията гласят, че в полунощ срещу празника на Св. Димитър, небето се отваря, след което се очаква първият сняг.

Празникът на Св. Димитър – началото на зимата 1

Рождението на Свети Димитър

Според християнската история, Св. Димитрий се е родил в ІІІ век в Солун, а баща му е бил градоначалник. Той тайно е вярвал в Христос, но не е смеел открито да изповядва вярата си, тъй като по това време е имало свирепо гонение срещу християните. Една от стаите в дома си бил превърнал в молитвена стая,  поставяйки иконите на Спасителя и Св. Богородица.

Празникът на Св. Димитър – началото на зимата 2

Празникът на Свети Димитър

Светецът се смята за покровител на зимата. На 26 октомври завършва традиционният период от Гергьовден до Димитровден за сезонните работници – пастири и ратаи. Затова и празникът на Свети Димитър се нарича още Разпус. На Димитровден е прието на трапезата да има ястия от птици и зеленчуци.

Празникът на Св. Димитър – началото на зимата 3

Празнуването на Димитровден… някога

Има много предания, но българските традиции повеляват на Димитровден да се наемат новите работници, като заедно с тях стопаните извършват оброк в негова чест.

За курбан се избира най-тлъстият овен, върху чийто рога се набождат големи позлатени ябълки. Музиката свири през целия ден и всички празнуват, без да забравят, че на другия ден отново трябва да запретнат ръкави за работа.

Празникът на Св. Димитър – началото на зимата 4

Димитровден – на границата между лятото и зимата

Тъй като е на границата между лятото и зимата, на Димитровден се правят множество гадания. Както и на други празници в народния ни календар, на този ден е важно кой пръв ще прекрачи прага ви.

Празникът на Св. Димитър – началото на зимата 5

Димитровденските събори

В някои краища на България все още се спазват традициите на Димитровденските събори. Празникът се празнува от целия род, а на трапезата задължително присъстват курбан от овче месо, пиле яхния, гювеч, пита с ябълки, печени ябълки, варена царевица и тиква.

Празникът на Св. Димитър – началото на зимата - 6
Димитровден в село Св. Димитрий

Какво ни чака?

От Димитровден нататък може да завали първият сняг, тъй като Светецът приспива природата, разтърсва дългата си бяла брада и от нея политат снежинки към земята. Така че или подгответе дървата за огрев, или си изберете някоя по-топла дестинация.

Празникът на Св. Димитър – началото на зимата 7
Църквата “Св. Димитър” в София
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.