fbpx Skip to main content
Преславското съкровище гостува на Лувъра

Преславското съкровище гостува на Лувъра

България отново е с изложба в Лувъра три години след „Епопея на тракийските царе“, която през 2015 г. представи античните ни съкровища.

Къде е представена новата изложба?

Новата изложба е представена в крилото на Лувъра, „Ришельо“ и представя ценности от Първото българско царство. Експозицията е озаглавена „Преславското съкровище и Преслав – средновековна столица на България“. Изложбата е открита на 30 юни и може да бъде разгледана до 5 ноември 2018 година.

Преславското съкровище гостува на Лувъра - 1
Преславското съкровище

Какво е включено в изложбата?

В изложбата са експонирани 45 оригинали от Археологическия музей „Велики Преслав“, Националния исторически музей и Националния археологически институт с музей при БАН – бижута, символи на властта, каменни изображения. Сред артефактите е Преславското златно съкровище, изработено в Константинопол и датирано към Х век.

Преславското съкровище гостува на Лувъра 2

Кога и къде е открито съкровището?

Съкровището е открито случайно през 1978 г. край Преслав. Разкопките показват, че  то е укрито в пещта на малка къща в предградията на средновековния град Преслав вероятно при превземането му от киевските или византийските войски съответно през 969 г. и 971 г.

Преславското съкровище гостува на Лувъра 3

Какво съдържа Преславското съкровище?

Съкровището е едно от най-големите и съдържа над 120 златни и позлатени украшения: златна диадема, огърлици, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14-каратово и 22-каратово злато. За изработката им са използвани клетъчен емайл, перли, аквамарин, планински кристал и други скъпоценни камъни. Някои от накитите са от Х век, изработени в Константинопол и Преслав и други от ІІІ-VІІ век. Правят впечатление християнските сюжети и символика.

Преславското съкровище гостува на Лувъра 4

Водещ експонат от златното съкровище

Водещ експонат от златното съкровище е сребърен позлатен накрайник за колан, който е с форма на касета, характерна за ранновизантийските коланни обкови от VІ-VІІ век и за някои старобългарски от VІІІ-ІХ век. Върху лицевата му страна е изобразена водоплаваща птица (вероятно патица) с лента около шията – мотив, разпространен в средноазиатското и сасанидско изкуство, откъдето прониква в арабската и византийската елитарна култура от ІХ-Х век.  Предполага се, че олицетворява обновената царска власт.

Преславското съкровище гостува на Лувъра 5
Сребърен накрайник за колан

Пътувайте с екскурзиите ни до Париж и посетете Лувъра, за да се насладите на една уникална изложба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.