fbpx Skip to main content
Прованс – ароматното лилаво море

Прованс – ароматното лилаво море

Всяка година, най-романтичната френска област в Прованс се превръща в ароматно лилаво поле. По думите на френския писател Жан Жионо – „Лавандулата е душата на Прованс“.

Прованс – ароматното лилаво море - 1
Ухание в лилаво

Кога е най-доброто време да видим лавандуловите поля?

В зависимост от сорта, климата и местоположението цъфтежът на лавандулата продължава от юни до август. Около началото на юли е пикът в цъфтежа на лавандулата.

Прованс – ароматното лилаво море - 2
Лавандулова красота

Комбинацията от лилави пейзажи, калдъръмени улички и зашеметяващо крайбрежие е неустоима за всички любители на красивото.

Прованс – ароматното лилаво море - 3
Истинска цветна палитра

Как изглежда лавандулата и какъв е произходът й?

Лавандулата украсява пейзажа на Прованс с очарователните си преливащи нюанси – от опушено лилаво до синьо-виолетово. Тя е от едно семейство с розмарина, босилека, майорана, маточината и други растения.Предполага се, че се е появила на Канарските острови или на територията на Персия (днешен Иран).

Прованс – ароматното лилаво море - 4
Озарено от слънцето лавандулово поле

Лавандулата – какво означава името и за какво се използва?

Названието на лавандулата идва от латинската дума „lava“ която означава „мия“. Независимо откъде произхожда и какво означава, растението се радва на богата история. През Средновековието древногръцката цивилизация се е отнасяла към лавандулата като към „благородно растение“, а римляните са го използвали за къпане. Днес около 80% от лавандуловото масло се използва в кулинарията и козметиката. Той е важна съставка в производството на сапуни, одеколони и други козметични продукти.

Прованс – ароматното лилаво море - 5
Провансалска красота

Прованс е не само лавандула

Тази удивителна област се слави не само с уханните лавандулови поля, а и с много забележителни градчета, които не бива да се пропускат.

Екс ан Прованс – град на хиляда фонтани

Университетското градче Екс ан Прованс се намира в Ютоизточна Франция на около 30 км от Марсилия.

Прованс – ароматното лилаво море - 6
Екс ан Прованс

С какво е известен и какво да очакваме?

Екс Ан Прованс е известен със средновековните си замъци. Заслужава си човек да се разходи по широката улица Мирабо оградена от двойни редове от дървета и разделя градът на две части – Новият град, който се разпростира в югозападната част и Старият град със старите постройки, датиращи от ХVІ-ХVІІІ век в северната част.

Прованс – ароматното лилаво море - 7
Градът

Другото име на Екс ан Прованс, с което се слави е „Град на хиляда фонтани“. Това се дължи на факта, че в него има страшно много фонтани, всеки с различна история и от различно време. Най- забележителен е Фонтанът на четирите делфина от ХVІІ век.

Прованс – ароматното лилаво море - 8
Фонтанът на четирите делфина

Авиньон – град с много история

Една от най-големите забележителности в Авиньон е папският дворец, който е включен в Списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство. Това е една от най-големите и най-важни средновековни готически сгради в Европа.

Прованс – ароматното лилаво море - 9
Папският дворец

Катедралата на Авиньон

Изключителен интерес представлява римската катедрала от ХІІ век , където се намира изящният мавзолей на папа Йоан ХХІІ. За почитателите на музеите изборът е голям. В Авиньон се организира известният ежегоден театрален фестивал. Той включва различни театрални изяви с танци музика и кино. Всяко лято за честването му се събират около 100 000 души.

Прованс – ароматното лилаво море - 10
Катедралата на Авиньон

Пътувайте с екскурзиите ни до Прованс, за откриете още много прелестни кътчета, които се крият в тази очарователна местност и да почувствате красотата и уханието на безкрайните лавандулови полета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.