fbpx Skip to main content
Пълното слънчево затъмнение – незабравимо изживяване

Пълното слънчево затъмнение – незабравимо изживяване

На 21 август 2017 г. жителите и гостите на САЩ ще станат свидетели на пълно слънчево затъмнение. Това явление не се наблюдавало в страната повече от четири десетилетия.

total-solar-eclipse

Тогава „Голямото пълно слънчево затъмнение“ ще бъде наблюдавано от Орегон до Южна Каролина на територия с ширина 1143 км, като ще обхване щатите Орегон, Айдахо, Монтана, Уайоминг, Илиноис, Небраска, Канзас, Айова, Южна Каролина и Мисури. Слънчевата сянка ще премине изцяло в САЩ, което не се е случвало от 1776 година.

usatopten_1500px

Фактът, на който се дължи феноменът пълно слънчево затъмнение, се крие в космическата геометрия. Орбитата на Луната се намира на 239 000 мили (384 600 км) от Земята, достатъчно разстояние, за да изглежда на небето почти като далеч по-голямото слънце.

Затъмненията са сравнително рядко явление, тъй като орбитата на Луната е под наклон от 5о в сравнение с тази на земята. Нещо повече тясната ивица често е недостижима за наблюдаващите – все пак по-голямата част от земята е заета от вода. Така че в населените места това е изключително рядко явление.

Ако планирате да наблюдавате затъмнението, помнете никога да не гледате директно към слънцето без подходяща защита.

12 млн. живеят на територията, от която може да се наблюдава уникалното явление, а цели 220 млн. са на един ден път.

Експертът по затъмненията Пасахоф, астроном в Уилямс Колидж, Масачузетц, съветва хората да пропътуват това разстояние. „Ако сте на мястото на пълното затъмнение виждате всичко, а ако сте на място, където слънцето е закрито 99% , е като да си купиш билет за бейзболен мач и да не отидеш на стадиона“.

Самият Пасахоф има намерение да присъства. До днес той е наблюдавал 63 слънчеви затъмнения, не за забавление, а с научна цел.

Явлението позволява да се изучи причината за високата температура на слънчевата корона (1 млн. градуса по Целзий) в сравнение с температурата на слънчевата повърхност, която е едва 6000 градуса по Целзий. Този въпрос озадачава учените десетилетия наред и голямото слънчево затъмнение в САЩ е една чудесна възможност.

total-solar-eclipse

Ако пропуснете събитието през 2017 г., не се  отчайвайте. Имате още един шанс седем години по-късно. През 2024 г. пълно слънчево затъмнение ще има в Мексико и Тексас, в Средния запад и Североизточната част на САЩ.

Това е едно изключително преживяване и огромна възможност да видиш как Планетата се променя. Предлагаме ви да станете свидетели на това уникално явление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.