fbpx Skip to main content
Рапало – романтиката на Италия

Рапало – романтиката на Италия

Рапало е разположен в регион Лигурия и най-големият морски курорт на Ривиера ди Леванте, макар и не толкова известен като Портофино и Санта Маргерита.

Преди римляните да разпространят своето влияние над Апенините, Рапало е бил дом на племето Лигури Тигули, които са дали името си на местния залив Тигулия.

Рапало - романтиката на Италия - 1
Заливът Тигулия

Древният Тигулски залив

Историята на градчетата пръснати по крайбрежието на Тигулския залив е много древна. В района са открити руини от некрополи, които датират отпреди времето на Римската империя, когато тази местност е била обитавана от лигурите. Многобройните войни между Рим и лигурите през ІІІ и ІІ век пр.н.е. всъщност са причина за завладяването на тази територия от римляните.

През Средновековието градовете процъфтяват, след като са били завзети от Генуа при битката срещу Пиза и оттогава те поддържат политически връзки с нея.

Рапало - романтиката на Италия - 2
Рапало

Романтичният Рапало

Романтиката на региона е направила Рапало предпочитано място за писатели, включително Ърнест Хемингуей и Фридрих Ницше (който намира вдъхновение за „Тъй рече Заратустра“). Градът завладява с типичния за Ривиерата аристократичен облик, който се отразява на архитектурния стил на вилите и огромните хотели, строени през ХІХ век.

Рапало - романтиката на Италия - 3
Рапало

Рапало е модерна туристическа дестинация с красивите си плажове, стилни хотели, две пристанища и множество спортни съоръжения.

Рапало – романтиката на Италия 8

Курортният град е известен още с красивото си голф игрище, което е смятано за едно от най-добрите в света.

Рапало - романтиката на Италия - 4
Голф игрище

Крайбрежната алея е всъщност сърцето на града и образува нещо като полумесец, зад който е скътан Старият град.

Тази най-стара част на Рапало е изпъстрена с тесни улички, малки магазинчета и уютни кафенета.

Рапало – романтиката на Италия 9

Пиратските нападения и Замъкът на Рапало

Забележителности също не липсват и централно място сред тях заема Замъкът на Рапало. Той е построен през ХVІ век и основната причина за това се корени в честите пиратски нападения по онова време. През лятото Замъкът се превръща в любимо място за плажуващите.

Рапало - романтиката на Италия - 5
Замъкът на Рапало

Ораторията на Черните

Църквата „Св. Стефан“ е с черно-бяла фасада и е известна още под името Ораторията на Черните. Намира се в старата част на града в близост до Ораторията на Белите, датираща от ХVІІ век. Имената подсказват цвета на наметалата, носени от членовете на братствата. В църквата се опира градската кула, построена през 1473 година.

Рапало - романтиката на Италия - 6
Църквата “Св. Стефан”

Музеят на дантелата се помещава във вила Тигулио, която е строена за лятна резиденция през ХVІІ век за семейство Фърнас, а после попада последователно в ръцете на местните фамилии Дория и Спинола. В началото на ХХ век вилата е отстъпена на общината на Рапало. В музея са представени дантелени рокли, накити и най-различни костюми.

Рапало - романтиката на Италия - 7
Музей на дантелата

Рапало е едно малко, но богато на приключения и красиви гледки градче, което крие безброй изненади.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.