fbpx Skip to main content
РОТОНДАТА НА СОЛУН –  “СВЕТИ ГЕОРГИ”

РОТОНДАТА НА СОЛУН – “СВЕТИ ГЕОРГИ”

Вторият по големина град в Гърция –  Солун, приютява много паметници на културата, запазени от дълбока древност. Сред тях се откроява най-старият монумент на града – ротондата “Свети Георги”. Тя е кръгла сграда, създадена като римски мавзолей, по-късно превърната в християнски храм, а след завладяването на тези земи от Османската империя –  и в джамия.

solun-rotonda

Ротондата е построена през III век в чест на император Галерий и е представлявала част от неговия дворцов комплекс. Създадена е като мавзолей на императора, който е погребан в нея. Един век по-късно е превърната в православна църква. Ротондата е изградена в класически стил, във вътрешността й са запазени раннохристиянски мозайки.

През 1978 година, по време на унищожително земетресение в Солун, сградата на Ротондата е силно засегната. Именно тогава започва нейната реставрация, след което е превърната в музей, разказващ за историите на три религии.

HPIM0437.JPG

Ротондата е строга тухлена конструкция. При преобразуването й от мавзолей в християнска църква югоизточната ниша е превърната в арка, добавени са олтар и притвор, а главният вход е преместен в северозападната страна.

Rotunda of Galerius

Изящният стил на запазените византийски мозайки навежда на мисълта, че са създадени от майстори от Константинопол. По време на земетресения оригиналната мозайка на купола е била унищожена. Днес тя е реставрирана в първоначалния й вид с изображението на Христос, облечен в императорски пурпур и щит, с кръст в лявата ръка и вдигната дясна ръка.  Заобиколен е от 24 звезди и венец, подпрян от 4 ангела. На купола са запазени фрагменти от 8 различни сцени, богати на символични украси около фигури на свети мъченици. Някои от имената на светците не се срещат никъде другаде, дори и на територията на Гърция.

И до днес е запазено минарето, останало от времето, когато постройката е била джамия.

250px-saint_george_rotunda_19_c

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.