fbpx Skip to main content
Санта Маргерита Лигуре – духът на Лигурия

Санта Маргерита Лигуре – духът на Лигурия

Санта Маргерита Лигуре, която се намира в северозападна Италия, област Лигурия, често е пренебрегвана за сметка на Портофино.

Римски находки и пиратски набези

Всъщност историята на града датира още от римско време, за което свидетелстват множество археологически находки. През Средновековието градът е постоянно обсаждан от пиратите – сарацини от Северна Африка.

През ХVІ-ХVІІ век заможните жители строели пищни летни имоти по крайбрежието.

Санта Маргерита Лигуре
Санта Маргерита Лигуре

Благодарение на британците, в края на ХІХ и началото на ХХ век Санта Маргерита Лигуре се превръща в туристическа дестинация. Свидетелство за това са няколко чудесни хотели в стил Ар нуво, както и английската градина на Вила Дурацо, извисяваща се над залива на хълма Сан Джакомо.

Вила Дурацо
Вила Дурацо

В нея се съхраняват мебели, декорации, колекция от картини от ХVІІ век, както и параклис на семейството. От май до септември, всеки петък вилата е домакин на концерти с класическа музика.

Durazzo inside

Районът около вилата е превърнат в парк. Английската градина имитира типичните английски виещи се гори с малка овощна градина с цитрусови плодове, алеи и фонтани.

Английска градина
Английската градина

Има и кафене, от което се открива прекрасна гледка към морето.

Тераса
Терасата на кафенето

Забележителният средновековен замък

Безспорна забележителност е замъкът в Санта Маргерите Лигуре, построен през 1550 г. когато областта е била под контрола на Генуа като защита срещу увеличаващите се пиратски нападения. Той е завършен за рекорден срок от шест месеца. Днес мястото е отворено за посетители само когато има изложби или се провеждат граждански церемонии.

Замъкът
Замъкът

Статуята на Дева Мария

Впечатляваща е бароковата енорийска базилика „Санта Мария д’Антиохия“ с фасада от ХVІІІ в. и интериор от ХVІІ в. В скиния над главния олтар и до днес се пази донесената от моряк статуя на Дева Мария, държаща роза в ръка.

Базилика "Санта Мария д'Антиохия"
Базиликата “Санта Мария д’Антиохия”

Пред църквата се намира оживеният площад Капрера, изпълнен с художници и търговци, които продават стоката си.

Площад Капрера
Площад Капрера

Малката църква, известна като Ораторията на Св. Еразъм, е посветена на Св. Еразъм, епископ и мъченик от ІV век, покровител на рибарите и моряците. Параклисът е издигнат на скала в подножието на хълма Сан Джакомо.

Ораторията на Св. Еразъм
Ораторията на Св. Еразъм

Градчето има широка и живописна крайбрежна улица, която се слави както с красивите си палми, така и с тълпите местни жители и туристи.

Крайбрежна улица
Крайбрежна улица

В малка градинка се намира статуята на Христофор Колумб.

Статуя Христофор Колумб
Статуя на Христофор Колумб

Старите градски улици, особено тези около църквата на града и най-вече Виа Палестро, са изпълнени с магазини и заведения за хранене.

Виа Палестро
Виа Палестро

Санта Маргерита Лигуре е известна с рибния пазар, където се предлага местен октопод, големи ароматни скариди, аншоа, както и други видове риба.

Рибен пазар
Рибен пазар

Курортният град предлага под наем лодки и каяк, както и услуги за гмуркане, с които може да разгледате някои от подводните местни светилища.

kayak

Макар и по-малко известен, Санта Маргерита Лигуре определено има какво да ви предложи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.