fbpx Skip to main content
Сан Джиминяно

Сан Джиминяно

Със своето културно-историческо наследство Тоскана е „отличникът“ между италианските области. В списъка на ЮНЕСКО са включени Флоренция, Пиза, Сиена, вилите на Медичите, долината на река Орча, Пиенца и прелестният малък град Сан Джиминяно.

Сан Джиминяно се намира в областта Тоскана, провинция Сиена, на 42 км от Сиена и на 56 км от Флоренция. Живописно разположен в долината на река Елса, градът е основна цел на туристите, посещаващи Тоскана. Населението му е около 7 800 човека.

Историята на Сан Джиминяно започва още от времето на етруските. Според легендата градът е наречен на свети Геминиан, епископ на Модена, защитавал тосканското градче от окупацията на Атила. През Средновековието Сан Джиминяно е важна спирка по поклонническия път „Виа Франчиджена“ („Френският път“), свързващ английския град Кентърбъри с Рим, минаващ през Франция и Швейцария. Кръстник на градчето и на едноименната отсечка по „Виа Франчиджена“ е архиепископът на Кентърбъри Сигерик, минал по поклонническия път в периода 990 г.- 994 г.

По главната улица "Сан Джовани"
По главната улица “Сан Джовани”
Сан Джиминяно
Сан Джиминяно

Средновековието е най-важният период в развитието на Сан Джиминяно: търговията с местни стоки (особено шафран) и развитието на финансовите услуги създават бляскав градски център, известен със своите 72 кули, от които в момента са останали само 14. Единствената отворена за посетители в момента е Торе гроса (Torre Grossa). Кулите са издигнати в периода XI – XVI в, за да демонстрират богатството на могъщите местни благородници и за да бъдат убежище в случай на смутни времена. В периода XIV – XV в. икономическият възход на Сан Джиминяно спира. Градът минава под флорентинска власт, но изкуството бележи невиждани върхове, благодарение на сиенските и флорентинските творци: Мемо ди Филипучо, Тадео ди Бартоло, Липо и Федерико Меми, Доменико Гирландайо, Пиеро дел Полайоло и др.

Площадът с водоема
Площадът с водоема
Площадът със Съборния храм
Площадът със Съборния храм

Истински „взрив“ и пиршество за сетивата са фреските в Съборния храм на Сан Джиминяно „Успение Богородично“ (Collegiata), изографисани от художници от сиенската школа, намиращи се под влиянието на Дучо ди Буонинсеня и поетиката на Джото ди Бондоне от Ранния Ренесанс.

Сан Джиминяно е известен и с хранително-вкусовите си традиции: производство на шафран, финият и лек тоскански зехтин тип „екстра върджин“, тосканските шунки и салами и, разбира се, известното по цял свят тосканско бяло вино „Вернача“. На голяма почит е прасето от прочутата месодайна порода „чинта сенезе“. Сладоледеният салон на синьор Серджо Дондоли, намиращ се на Площада с водоема, предлага великолепен сладолед, като забележителни негови творения са тези с шафран, кианти, лавандула и др.

Тосканска архитектура
Тосканска архитектура

На гърба на Съборния храм, точно срещу Крепостта, често застава актьор, облечен като Данте и вдъхновено рецитира „Божествена комедия“, тъй както самият Данте Алигиери, посетил Сан Джиминяно в качеството си на флорентински дипломат преди 716 г., го е правил мислено. Послушайте го, вълшебно е!

Артист рецитира “Божествена комедия” по Данте Алигери
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.