fbpx Skip to main content
Свети Антоний от Падуа – милосърдният светец

Свети Антоний от Падуа – милосърдният светец

Един от най-почитаните светци на християнската църква е Свети Антоний. Той често се бърка със Свети Антоний Велики, който е живял десет века по-рано и е един от първите светци на християнството. Макар да остава в историята като Свети Антоний от Падуа, той е роден в Лисабон около 1195 г. Още като дете, получава много добра богословска и философска подготовка и през 1219 г. е ръкоположен за свещеник в манастира „Светия Кръст“ в португалския град Коимбра. Там, през 1220 г. пристигат мощите на петима францискански мисионери, които жертват живота си в името на разпространението на все още младата религия.

Подвигът им поражда у свещеника желанието да бъде като тях и да им подражава. Той се присъединява към францисканския орден и заминава за Мароко, за да последва примера на мъчениците. Корабът, на който пътува, обаче, претърпява корабокрушение и Св. Антоний се озовава на италианска земя. Той приема това като Божи знак и остава завинаги в Италия. Тук той помага на много сираци и болни хора и става символ на милосърдието за съвремениците си. Неслучайно църковната живопис го изобразява закрилящ и милващ сирачета, изцеляващ болни и покровителстващ хората в нужда. Неслучайно и до днес в Италия волните пожертвования за бедните, събрани от църквата, се наричат „хлябът на свети Антоний”.

Свети Антоний
Свети Антоний

Надарен с изключително дар слово и с много добра богословска подготовка, младият свещеник е избран за проповедник в Италия и Франция. Неговата апостолска дейност била толкова интензивна и резултатна, че привлякъл много нови християни. Благодарение на проповедите му немалко хора, отделили се от Църквата, се завръщат обратно в нея. Свети Антоний е първият учител – богослов на францисканския орден и поставя основите на францисканското богословие. Той преподава теология в университетите на Болоня, Монпелие, Тулуза и Падуа.

Неговите съвременици го описват като изключителен човек – благ, милостив, „светец още приживе”. Затова, когато умира, Папа Григорий IX го канонизира още преди да е минала една година от смъртта му. Свети Антоний умира на 13 юни 1231 г., едва 35 годишен, затова и се изобразява като млад мъж. Той е погребан в малка църква, но по-късно, след като е провъзгласен за светец, францисканските монаси решават да построят по-голям храм. Така започва строежът на една от най-посещаваните базилики в Италия. Днес църквата „Св. Антонио” в Падуа е най-важният религиозен и художествен център в града.

Базиликата "San Antonio"
Базиликата “San Antonio”

Сред най-ценните реликви са гласните струни и езика на светеца, запазени през вековете непокътнати. Съхраняването на тези по принцип тленни останки от гласовия апарат на човек също се нарежда сред множеството чудеса, свързани с ифмето на светеца. Нетленните остават именно те, защото чрез тях той е проповядвал и разказвал Библейската история. Легендата за Светеца разказва, че дори и безсловесните риби се събирали да слушат проповедине и разказите на Свети Антоний.

Сaркофагът с мощите на светеца в базиликата "San Antonio"
Сaркофагът с мощите на светеца в базиликата “San Antonio”

На 13 юни християнската църква почита паметта на Свети Антоний. На тази дата множество поклонници от всички краища на света се стичат в Падуа, за да се помолят пред мощите на светеца. А в базиликата, посветена на него, има специална кутия, в която всеки би могъл да отправи своята молба и молитва към милосърдия светец. Така, повече от 780 години след смъртта си, Свети Антоний още раздава вяра в доброто и надежда на вярващите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.