fbpx Skip to main content
Свети Валентин – рози, любов и вино

Свети Валентин – рози, любов и вино

Празникът на виното и любовта има за символи светиите Трифон и Валентин. И двамата загиват млади за Христовата вяра. И двамата са лечители.

Свети Валентин се празнува на 14 февруари от Римокатолическата и Англиканската църква. На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони, сърчица и цветя. Името на празника идва от името на единия от християнските мъченици Валентин, живял през ІІІ век.

Св. Валентин

Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. На този ден още през ХІV век става традиция да се разменят любовни послания –  т.нар. „валентинки“.

Има няколко истории за Св. Валентин. Някога император Клавдий събирал доброволци за армията, но желаещите били малко, тъй като никой не искал да умре и да остави любимата си. Тогава Клавдий решил да забрани брака, за да се увеличат доброволците.

Но имало един свещеник Валентин, който въпреки забраната, венчаел влюбени двойки, за което бил екзекутиран за подстрекателство. Около стотина години по-късно хората все още помнели какво е проповядвал Валентин и го провъзгласили за светец и покровител на влюбените.

Друга история разказва за млад лечител със същото име, който имал чудодейни способности, заради които бил хвърлен в тъмница. В затвора младият Валентин излекувал сляпата дъщеря на надзирателя. Момичето прогледнало и го целунало. Любовта им била бурна, но кратка, тъй като Валентин бил осъден на смърт. Преди да умре, той изпратил бележка до любимата си, написана върху парче от ризата си с форма на сърце и подпис „Твой Валентин“. Оттогава възникнала и традицията да се подаряват картички.

През ХІХ век ръчно написаните любовни послания са заменени от масово произвежданите готови картички и всяка година в света се изпращат повече от един милиард картички.

Само САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия и Великобритания са обявили Св. Валентин за национален празник, но и в другите държави на този ден има различни обичаи.

Във Великобритания повечето вестници и списания публикуват сонети, песни и стихове за празника. Най-често срещаните декорации са сърца, ключове и ключалки.

В Шотландия по случай Св. Валентин се провежда дори и фестивал. Самотници пишат имената си на листчета и след това се тегли жребий, който ги съчетава по двойки.

Във Франция романтичните французи имат цяла церемония за влюбените, които трябва да се нарисуват или снимат и да окачат снимката си на вратата на своите възлюбени. Ако половинката не ги харесва, трябва да изгори портрета до залез слънце.

В Австрия пък момчетата представят избраницата си на близките с букет цветя, чийто подбор и аранжировка изразяват външния вид и характер на момичето.

На този ден мъжът подарява цветя. Обикновено те са обагрени в червено, тъй като червеният цвят е всепризнат символ на любов. Класическа емблема на деня на Св. Валентин са червените рози, които според античната легенда се появили когато Афродита, забързана към своя любим Адонис, стъпила върху бял розов храст и божествената й кръв обагрила листенцата им.

Афродита и Адонис

Първите рози са били отгледани в Азия преди повече от 5000 години.

Само в деня на Свети Валентин се продават не по-малко от 3 млн. рози!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.