fbpx Skip to main content
Сен Тропе и любимите му Бриджит Бардо и Луи дьо Фюнес

Сен Тропе и любимите му Бриджит Бардо и Луи дьо Фюнес

Пленителният Сен Тропе

Сен Тропе е малко градче на Лазурния бряг, придобило обаче световна слава и превърнало се в любимо място за почивка на богатите и известни хора. В средата на XX век това почти неизвестно градче пленява светa на изкуството и киното и започва да се появява в платната на Пол Синяк и Матис, в произведенията на Мопасан, във филмите на Роже Вадим и Жан Жиро.

Сен Тропе
Сен Тропе

Изгряващата звезда Бриджит Бардо

Голям принос за популярността на Сен Тропе има френската актриса Бриджит Бардо. През 1956 г. тя снима тук филма „И Бог създаде жената”. Тогава Бриджит е само на 22 години и именно този филм на нейния тогавашен съпруг, известния режисьор Роже Вадим, я превръща в звезда и в секс символ.

Бриджит Бардо
Бриджит Бардо

Особено красива и революционна за историята на киното е сцената, в която Бриджит Бардо танцува на стола, изцяло подвластна на музиката и чувствата. Тази сцена се счита за една от най-еротичните сцени в света на киното.

„И Бог създаде жената”
„И Бог създаде жената”

Бриджит Бардо и до днес продължава да живее уединено в любимия си дом, близо до любимото Сен Тропе.

Имението на Бриджит Бардо – осъществена мечта

Родителите на Бриджит са имали къща тук, а актрисата цял живот е мечтала да има къща във водата. Това е и причината да купи друго имение. Името му е „La Madrague”, което в  превод от френски означава „голямо заграждение с мрежи в морето за ловене на риба тон”. Тук са се събирали, за да черпят с пълни шепи от живота, редица знаменитости.

„La Madrague”
„La Madrague”

Бриджит Бардо – любителката на животни

Днес Бриджит Бардо предпочита приятелството и компанията на многобройните си домашни любимци. Тя вече е завещала „La Madrague” на фондацията си в защита на животните.

Бриджит и животните
Бриджит и животните

Тропезианската тарта – специалитетът в Сен Тропе

Определено сладкишът, който се консумира в Сен Тропе – tarte tropezienne (тропезианска тарта), дължи популярността си също на Бардо. Един полски майстор, който има сладкарница в Сен Тропе, приготвя сладкиш по рецепта на баба си за екипа на режисьора Роже Вадим. Бриджит остава във възторг от тази кифла с крем, поръсена със захар и оттогава винаги я консумира в компанията на чаша розе.

Жан Жиро – създателят на “Полицаят от Сен Тропе”

Градчето Сен Тропе се свързва не само с красивата Бриджит Бардо, а и с полицая от Сен Тропе. Идеята за филма хрумва на режисьора Жан Жиро когато по време на почивката в Сен Тропе му открадват камерата на плажа. Когато се оплаква в полицейското управление, отговорът е, че не се занимават с дреболии. Тогава Жиро решава да осмее полицаите от Сен Тропе и така се ражда легендарният филм “Полицаят от Сен Тропе”.

"Полицаят от Сен Тропе"
“Полицаят от Сен Тропе”

Главната роля на полицая Крюшо се изпълнява от безспорния гений на френската комедия – Луи дьо Фюнес.  След успеха на този първи филм от 1964 г. се появява цяла поредица – “Полицаят от Ню Йорк”, “Полицаят се жени”, “Полицаят се пенсионира”, “Полицаят и извънземните” и “Полицаят и полицайките”.

Луи дьо Фюнес
Луи дьо Фюнес

Безсмъртният Луи дьо Фюнес

През 2014 г. се отбелязаха 100 години от рождението на Луи дьо Фюнес и 50 години от създаването на филма “Полицаят от Сен Тропе”. Сега гостите на Сен Тропе могат да видят полицай Крюшо и да си направят снимка пред неговото обичайно място – легендарната жандармерия на Сен Тропе.

Saint-Tropez_Gendarmerie

Посетете Френската ривиера заедно с нас – има много какво да видите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.