fbpx Skip to main content
Сергиев Посад – руската Света гора

Сергиев Посад – руската Света гора

Сергиев Посад е град в Русия, който се намира на 70 км североизточно от Москва.

През 40-те години на XIV век братята Вартоломей и Стефан построяват килия и малка църква, наречена „Св. Троица“. Около тях се създава манастир, а впоследствие и селище. През 1744 г., с указ на императрица Елисавета І, манастирът е удостоен с почетното звание лавра.

Това е най-големият православен мъжки манастир на Русия и на Руската православна църква.

Троице-Сергиева лавра
Троице-Сергиева лавра

„Троица – Сергиева лавра“ е архитектурен паметник на културата и изкуството и е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и в състава на Златния пръстен на Русия. Златният пръстен на Русия (на руски Золотое кольцо) е съвкупност от средновековни селища в Централна Русия. Тези старинни градове, играли значителна роля в развитието на Руската православна църква, са наричани музеи на открито, заради уникалните паметници на руската архитектура от XII – XVIII век.

В манастира се намира и Московската духовна академия – висше училище към Руската православна църква, в което се подготвят духовници, преподаватели, богослови и иконописци.

Московската духовна академия

В Сергиев Посад има и други манастири, които заслужават внимание – Спасо Вифански, “Свети Параклит”, Черниговски Скит. Не липсват църкви, а има дори и катедрала.

Сергиев Посад 1.jpg

Друга изненада е, че градът е най-старият център за производство на дървени играчки и кукли в Русия. Фирмата произвежда както кукли от съветската епоха, така и кукли, облечени в автентични костюми от различни етнографски провинции и райони на Русия. Именно тук се е родила известната в цял свят руска матрьошка.

Загорска матрьошка.jpg

В Сергиев Посад със сигурност има какво да се види.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.