fbpx Skip to main content
Сохо Скуеър

Сохо Скуеър

Сохо Скуеър

Сохо има определена репутация: гнездо на порока, изпълнен със стриптийз и свърталище на пияни писатели. Може да се добави, че е също и творческа площадка за музиканти, журналисти и филмови дейци. Улиците са павирани през 1670 г. , когато Сохо е бил квартал на висшето общество, но скоро то се премества в Мейфеър и Сохо започва да запада.

Сохо Скуеър отразява динамичната му история.

Патинираната статуя на Чарлз ІІ в градината в центъра напомня за оригиналното му име „Кинг Скуеър“.

Сохо Скуеър
Сохо Скуеър

В югоизточния ъгъл впечатление за старите сгради може да се добие от къщата на Св. Варвара, чийто великолепен интериор, частна градина и параклис се използват за благотворителност за бездомните – старата метална тръба, в която минувачите пускат по някое пени, все още е на мястото си.

Св. Варвара
Св. Варвара

През ХVІІІ и ХІХ в. в Сохо има значително френско присъствие, дължащо се първоначално на хугенотите – търговци и занаятчии, прогонени от закона на Людвик XIV, а по-късно аристократи, избягали от Революцията след 1789 г. Френската протестантска църква в северозападния ъгъл на площада неслучайно е построена именно тук.

Френската протестантска църква
Френската протестантска църква

Друга имигрантска група са ирландците, които се свързват с римокатолическата църква “Св. Патрик” с прекрасния мрамор и позлата от източната страна. Църквата се намира на мястото на замък, в който известна венецианска певица и куртизанка някога е посрещала любовника си, Казанова. Със светата литургия, провеждана на испански и кантонски, църквата все още се грижи за душите на имигрантите.

Църквата "Св. Патрик"
Църквата “Св. Патрик”

№ 1 на Сохо Скуеър свидетелства за творческата страна на Сохо. Дискретно наименована като МПЛ Комюникейшънс, тук е седалището на компанията на Сър Пол МакКартни и има копие на старото ЕМИ студио на Аби Роуд в мазето.

MPL

За да си отпочинете и да се насладите на колоритното минало на това място, може да поседнете в градините. Една от пейките е посветена на Кърсти МакКол и нейната песен: „Името ви замръзва на зимния въздух и пейката остава празна на Сохо Скуеър“.

kirsty-bench

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.