fbpx Skip to main content
Старото Гето в Прага

Старото Гето в Прага

Старото еврейско гето в Прага е част от квартала Старе место (Stare mesto) и има важно значение, не само заради големината си, но и заради културния и туристически интерес, който провокира. Кварталът Йозефов е наречен на името на император Йозеф ІІ.

Първите еврейски селища в Прага се появяват през Х век и до ХVІІ век тук се заселват повече от 7000 евреи. През вековете те са жертва на постоянно преследване, грабежи, пожари, което прави живота на еврейската общност изключително труден.

В средата на ХVІІІ век Мария Терезия издава декрет за прогонване на евреите. В края на века, обаче по заповед на император Йозеф ІІ, стените на гетото са сринати и е възстановен не само самият квартал, а и административният му статус. Той е наречен Йозефов в чест на императора.

Евреите не получават граждански права до 1848 г. Периодът на нацистката окупация в Прага (1939-1945 г) е най-мрачният период за еврейската общност, чиито членове са подложени на преследване и депортация. По време на Втората Световна война са убити 90 %  от бохемските и моравските евреи.

Групата от сгради, използвани за религиозни и нерелигиозни цели, които заедно с гробището оформят квартала, сега са превърнати в музей на открито.

Старото еврейско гробище е едно от най-посещаваните места от туристите и предизвиква изключителен интерес. Това се дължи на огромния брой надгробни плочи, които се намират в него – около 20 000! Поради липса на достатъчно място те са поставени плътно една до друга и една над друга по живописен начин, който създава завладяваща атмосфера.

Еврейските епиграфи и релефните изображения по надгробните плочи дават интересна представа за еврейската общност от онова време. Освен полът и социалното положение на починалите, има данни също за занаятът им като например изкуство, търговия или земаният от тях пост, като например това на свещеник. Гробището, което е открито през първата половина ХV век, се използва поне до втората половина на ХVІІІ век.

Една от най-красивите сгради в гетото е Еврейското Кметство. Тя е изградена в ренесансов стил и датира от втората половина на ХVІ век. През втората половина на ХVІІІ век е променена в бароков стил, а в началото на ХХ век е разширена.

 

Впечатление прави необичайният часовник в тимпана под малката часовникова кула. Цифрите му са на иврит и стрелките се движат в посока обратна на часовниковата стрелка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.