fbpx Skip to main content
Тадж Махал – вечен храм на любовта

Тадж Махал – вечен храм на любовта

Индия – древната съвременна държава

Индия е една от най-древните съвременни държави и седма по големина в света. Населението й е над 1 млрд. души и е разделено на 2000 етнически групи, които говорят на над 200 различни езика. Това е страна с невероятно разнообразие от култури, пейзажи, исторически паметници и места, които определено си заслужава да се посетят – позволете ни да ви отведем там. Предлагаме страхотна екскурзия до Индия.

Street scene, Calcutta, India, 1996

Една от емблемите е Тадж Махал, храмът-мавзолей,  който се намира в град Агра, на брега на река Ямуна.

Тадж Махал
Тадж Махал

“Повелителят на света” – Шах Джахан

Тадж Махал е построен по поръчка на император Шах Джахан („Повелителят на света“) приблизително в периода 1630-1652 г. в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал („Избраницата на двореца“). След смъртта й, съкрушеният от мъка император обявява двугодишен траур в страната и решава да построи мавзолей, който да символизира приказната красота на любимата му съпруга. Храмът е издигнат  в тогавашната столица Агра на мястото на гроба на Мумтаз, където по-късно е погребан и самият Шах Джахан.

Шах Джахан и Мумтаз Махал
Шах Джахан и Мумтаз Махал

Тадж Махал е построен върху платформа с пет купола, извисяващи се на 74 метра височина и четири минарета в ъглите, които са леко наклонени навън, за да не повредят гробницата в случай на разрушение. За строителството са наети над 20 хиляди майстори от всички краища на империята, а също от Централна Азия, Персия и Близкия Изток.

taj-mahal

Несравнимият Тадж Махал

Със своите пресичащи се четири ъгли, Тадж Махал представлява несравним осмоъгълник, чиято архитектура е вдъхновена от симетрията на елементите. От лявата страна на гробницата е разположена джамия от червен пясъчник, а от дясната страна – нейно точно копие. Единственото нарушение на симетрията е гробницата на Шах Джахан, която е изградена по-късно, след неговата смърт.

Тадж Махал и джамиите
Тадж Махал и джамиите

Стените на сградата са от полиран, полупрозрачен мрамор с инкрустации от скъпоценни камъни.

Мраморът има интересна особеност – при ярка дневна светлина, той изглежда бял,

_Taj_Mahal_day light

рано сутрин – става бледо розов,

taj-mahal-agra early morning

на залез – златист,

taj-mahal-sunset-wallpaper-2

а на лунна светлина – сребрист.

шьт пддх всжгш

Според запознати тези промени отразяват различните настроения на жената.

По първоначален замисъл, на другия бряг на реката е трябвало да бъде построена сграда-близнак, изградена от черен мрамор, но тя така и не е била достроена. Двете сгради е трябвало да бъдат съединени с мост от сив мрамор.

Многобройни скрити символи

Мавзолеят има многобройни скрити символи. Един пример за това е, че на портата, през която посетителите влизат в парковия комплекс пред храма, е изсечен цитат от Корана, който завършва с думите: „Влез в моя рай“.  По онова време на местния език „рай“ и „градина“ се изписват по един и същи начин и затова може да се смята, че замисълът на Шах Джахан е бил да пресъздаде рая на земята, където да положи тялото на своята възлюбена.

Главна порта
Главна порта

Градината – символ на мюсюлманския рай

Пред храма е изградена градина с фонтани и басейн. Градината символизира мюсюлманския рай, в който според Корана текат четири реки – от вода, мляко, вино и чист мед. Засадените дървета били кипариси – символ на смъртта и плодови дръвчета – символ на живота. В каналите, разделящи градината, плували пъстри риби, а на дърветата кацали най-различни птици.

ITC-Gardens

За величествения Тадж Махал се е казало и изписало много, но може би най-известни са думите на индийския  писател от края на  ХІХ и началото на  ХХ век, нобеловия лауреат Рабиндранат Тагор.

„Ти позна, Шах Джахан живота и младостта, богатството и славата и как всичко това бива безследно отнесено от хода на времето. И затова единственото, което пожела, бе да обезсмъртиш скръбта на своето сърце. Нека блясъкът на диамантите, рубините и перлите изчезне. Нека само тази единствена сълза, наречена Тадж Махал, да блести ярко и незасенчена от времето винаги и завинаги“.

Посетете Индия – преживяване, което ще помните цял живот!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.