fbpx Skip to main content
Kопието на „Тайната Вечеря“ на Леонардо да Винчи в Миноритен кирхе, Виена

Kопието на „Тайната Вечеря“ на Леонардо да Винчи в Миноритен кирхе, Виена

Миноритската църква е една от най-старите църкви във Виена, основана още по времето на Бабенбергите. Намира се в Стария град, на няколко крачки от Хофбурга.

outside look
Църквата гледана отвън.

През 1219 г., на връщане от кръстоносен поход, Леополд Бабенбергски спира в Асизи, където се среща със Св. Франциск и го моли да му изпрати монаси във Виена. Така във Виена идват четирима последователи на Св. Франциск и създават манастир около 1224 г., като се молят основно в църквата „Св. Катерина Сиенска“, която се намирала недалеч от двореца на херцога.

Gotische_Portale_der_Minoritenkirche_Wien
Готическият портал на църквата.

Скоро църквата добива името Италианската църква и през 1260 г. тук вече има 150 францискански монаси. Те са подпомагани финансово от големи аристократични семейства като фамилиите Лихтенщайн, Медичи, Рикасоли, Кавалканти, Стампа. В църквата са гробовете на някои представители на тези семейства. В продължение на над седем века църквата е претърпяла разрушения, пожари, бомбадировки, но разбира се и многобройни реконструкции. Била е преработена в бароков стил, но в края на XVIII век възвръща своя готически облик.

Maria am Gestade, Wien
Изящната украса на църквата е в типичен готически стил.

Днес църквата се гордее със своето впечатляващо мозаечно копие на леонардовата „Тайна вечеря“, правено от Джакомо Рафаели по време на наполеоновия престой във Виена. Наполеон поръчва творбата с цел по-късно да я пренесе в Милано и да я сложи в столовата на манастира „Санта Мария делле Грацие“, на мястото на оригинала, който той смятал да отнесе в Париж. Слава Богу не му достига време да осъществи тази идея. След окончателната победа над Наполеон при Ватерло през 1815 г., Хабсбургите откупуват творбата и тя до днес украсява „италианската църква“ на Виена или Minoritenkirche.

Last supper
Мозаечното копие на “Тайната вечеря” дело на Джакомо Рафаели.

Църквата притежава и други прекрасни скулптурни и живописни творби, сред които стенопис с лика на на Св. Франциск от Асизи от XV век.

St. Francis
Статуята на Свети Франциск от Асизи.
Altar_Minoritenkirche_Wien
Богато украсеният олтар на миноритската църква.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.