fbpx Skip to main content
Танцуващата къща в Прага

Танцуващата къща в Прага

Прага и нейните архитектурни забележителности нямат нужда от представяне. Прекрасните замъци, църкви, мостове, музеи, библиотеки, и пр. са свидетелство за богатата история на тези земи и неизменна част от културно-историческото наследство на Чехия. Сред многото исторически сгради в готика, барок и арт нуво се откроява силуета на модерна сграда, която остава впечатление за романтична танцуваща двойка. Неслучайно сградата се нарича „Tančící Dům“, или „танцуваща къща“.

spiti-pou-xoreyvei-dinfo-1

Строежът на танцуващата сграда е проект на хърватския архитект Владимир Милунич и канадския университетски преподавател Франк Гери. Историята на построяването й датира от 1945 г, когато в края на Втората световна Война американците бомбардират Прага и разрушават историческата сграда на ъгъла на улиците „Rasinovo nabrezi“ и „Resslova“. Адресът е само на крачка от родния дом на Вацлав Хавел, известен интелектуалец и драматург, а по-късно и първия демократично избран президент на Чехия. През 60-те години на XX век архитект Владимир Милунич ръководи ремонта на сградата, собственост на семейство Хавел. През 1986 г., докато все още е член на опозицията, Вацлав Хавел се среща с архитект Милунич и предлага на мястото на разрушената сграда да се построи голям културен център.

Вацлав Хавел
Вацлав Хавел

По този начин се ражда идеята за построяване на нестандартна и модерна сграда, символ на демократичните промени и в Чехия. Проектът за строеж на „танцуващата къща“ се осъществява между 1994 и 1996 г. Авторите наричат галено своето произведение „Джинджър и Фред“ на името на прочутото танцово дуо Джинджър Роджърс и Фред Астер. Със своите виртуозни и елегантни танцови изпълнения и авторска музика те се превръщат в нарицателно име за успешно патньорство в танците.

Джинджър Роджърс и Фред Астер
Джинджър Роджърс и Фред Астер

“Танцуващата къща” е изградена от стъкло, бетон и неръждаема стомана. Самите автори определят стила на постройката като “нов Барок”. Като замисъл тя е създадена за културен център, но днес тук се помещават пражкият клон на холандската застрахователна компания Nationale-Nederlanden. На най-горния етаж пък се намира един от изисканите ресторанти в Прага с френска кухня –  “La Perle de Prague”.

Терасата на френския ресторант
Терасата на френския ресторант “la perle de Prague”

Необичайната форма на сградата и модерната й конструкция предизвикват обществен дебат още в самото начало на построяването й. Проблемът се състои в това дали сградата е подходяща за цялостната атмосфера сред архитектурните стилове от минали епохи в центъра на Прага. Десет години по-късно тя се превръща в атракция за туристите и е добре приета от жителите на града (68% казват, че я харесват и едва 16% не я приемат). През 2005 г. Чешката Национална банка издава специална колекция златни монeти, посветени на  обществената кампания “10 века архитектура в Прага”. Мотивът, използван за монетата за XX век, е образът на Танцуващата къща, превърнала се в символ на модерното и демократичните промени в Чехия.

moneta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.