fbpx Skip to main content

Тези щури капаци на шахти в Япония

Япония е страна, където определено има какво да се види – хората, сградите, растенията – всяко едно нещо привлича вниманието ви. Страната на изгряващото слънце е изпълнена с изумителни и неизчерпаеми произведения на изкуството, част от които се съхранява в стотиците музеи и галерии.

Пътувайте с нас до Япония – очаква ви незабравимо преживяване!

Капаците на шахти в Япония
Капаците на шахти в Япония

Капаците на шахти – произведение на изкуството

Понякога красотата не е под носа ви, а в краката ви под формата на капаци за канализационни шахти. Те са буквално навсякъде – стилизирани, пъстри и коя от коя по-красиви!

Japanese-manhole-cover-art-by-S.Morita-photographer-44

“Канализационната  мания”

Тази пристрастеност на японците към цветните капаци се заражда през 1985 г. когато висш чиновник от Министерство на строителството предлага всяка община да проектира свои капаци за канализацията си.

Обявяват се няколко конкурса за дизайн и „канализационната“ мания се развихря с пълна сила. Всяка община започва да се конкурира с останалите в изработването на най-оригинален капак.

Japanese-Manhole-Covers-15

Японско общество за канализационни капаци

Интересът към шахтите се засилва до такава степен, че дори се основава Японско общество за капаци на канализационни шахти, според което в Япония има над 12 хиляди различни капаци на шахти. Най-често те изобразяват символ, типичен за определена област или град. В Киото, например основният символ е костенурката (символ на мъдростта и дълголетието). Други често срещани мотиви са дърветата, пейзажите, цветята и птиците.

ise-pilgrimage-manhole-cover-big

Странното хоби

Капаците си спечелват цяла армия от хоби-маниаци, които прекарват доста време в откриването и фотографирането им. Запалените ентусиасти се свързват в социалните мрежи и споделят радостта си от откриването на поредната „находка“.

SN3O5524

Един от най-запалените фенове е 65-годишният Хидеоши Иши, който прекарва последните две десетилетия от живота си в пътуване с велосипеда си в издирване на капаци. Страстта му е толкова голяма, че понякога изминава повече от 100 км на ден. Хидеоши е посетил над 1 700 общини и е открил и фотографирал повече от 4 500 капаци в цялата страна.

Той споделя следното: „Сякаш си открил скъпоценен камък. Когато забележа някой капак, не спирам да се усмихвам“.

Хидеоши Иши
Хидеоши Иши

През годините фотографът Морита е успял да заснеме над хиляда от тези малки „бижута“, лежащи по японските улици и тротоари, които сигурно са толкова, колкото и градовете в Япония.

SN3O5119

Не забравяйте, може би една от най-хубавите атракции в Япония е в краката ви!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.