fbpx Skip to main content
Тези щури капаци на шахти в Япония

Тези щури капаци на шахти в Япония

Япония е страна, където определено има какво да се види – хората, сградите, растенията – всяко едно нещо привлича вниманието ви. Страната на изгряващото слънце е изпълнена с изумителни и неизчерпаеми произведения на изкуството, част от които се съхранява в стотиците музеи и галерии.

Пътувайте с нас до Япония – очаква ви незабравимо преживяване!

Тези щури капаци на шахти в Япония 1
Капаците на шахти в Япония

Капаците на шахти – произведение на изкуството

Понякога красотата не е под носа ви, а в краката ви под формата на капаци за канализационни шахти. Те са буквално навсякъде – стилизирани, пъстри и коя от коя по-красиви!

Тези щури капаци на шахти в Япония 2

“Канализационната  мания”

Тази пристрастеност на японците към цветните капаци се заражда през 1985 г. когато висш чиновник от Министерство на строителството предлага всяка община да проектира свои капаци за канализацията си.

Обявяват се няколко конкурса за дизайн и „канализационната“ мания се развихря с пълна сила. Всяка община започва да се конкурира с останалите в изработването на най-оригинален капак.

Тези щури капаци на шахти в Япония 3

Японско общество за канализационни капаци

Интересът към шахтите се засилва до такава степен, че дори се основава Японско общество за капаци на канализационни шахти, според което в Япония има над 12 хиляди различни капаци на шахти. Най-често те изобразяват символ, типичен за определена област или град. В Киото, например основният символ е костенурката (символ на мъдростта и дълголетието). Други често срещани мотиви са дърветата, пейзажите, цветята и птиците.

Тези щури капаци на шахти в Япония 4

Странното хоби

Капаците си спечелват цяла армия от хоби-маниаци, които прекарват доста време в откриването и фотографирането им. Запалените ентусиасти се свързват в социалните мрежи и споделят радостта си от откриването на поредната „находка“.

Тези щури капаци на шахти в Япония 5

Един от най-запалените фенове е 65-годишният Хидеоши Иши, който прекарва последните две десетилетия от живота си в пътуване с велосипеда си в издирване на капаци. Страстта му е толкова голяма, че понякога изминава повече от 100 км на ден. Хидеоши е посетил над 1 700 общини и е открил и фотографирал повече от 4 500 капаци в цялата страна.

Той споделя следното: „Сякаш си открил скъпоценен камък. Когато забележа някой капак, не спирам да се усмихвам“.

Тези щури капаци на шахти в Япония 6
Хидеоши Иши

През годините фотографът Морита е успял да заснеме над хиляда от тези малки „бижута“, лежащи по японските улици и тротоари, които сигурно са толкова, колкото и градовете в Япония.

Тези щури капаци на шахти в Япония 7

Не забравяйте, може би една от най-хубавите атракции в Япония е в краката ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.