fbpx Skip to main content
Топ 10 на най-странните фонтани по света

Топ 10 на най-странните фонтани по света

Първите модерни фонтани

Едни от първите модерни фонтани в света се появяват в Персия и Италия през ХVІ век. Тогава предназначението им е било за къпане и миене, докато днес те са пример за архитектурно мислене и творческо вдъхновение. Най-странните фонтани привличат милиони туристи с милионите си светлини и бликаща от неочаквани места вода.

Топ 10 на най-странните фонтани по света 1

1. Висящата чешма

Магическата висяща чешма се намира в швейцарския град Винтерхур. Висяща във въздуха, тя привлича ежедневно стотици туристи. Отговор на загадката има, но да не разваляме ефекта.

Топ 10 на най-странните фонтани по света 2
Висящата чешма

2. Жени под чадъри

Този фонтан няма как да не предизвика любопитство – какво ли си говорят под чадърите?

3. Фонтанът на Нептун

Фонтанът е построен през 1566 г. от Томазо Лорети. Намира се на площад „Нетуно“ в Болоня, Италия. На върха на фонтана се намира богът на морето, а наоколо има ангели, делфини и скулптури на жени в неприлични пози.

Топ 10 на най-странните фонтани по света 5
Фонтанът на Нептун

4. Манекен Пис

Пикаещото момченце е символ на белгийската столица. Точното време на създаването на статуята е неизвестно. Според някои сведения, тя е съществувала още през ХІV век.

Манекен Пис

5. Пикаещото момиченце

Брюксел освен момченце, може да се похвали и с момиченце. То е създадено като контрапункт на световноизвестния манекен Пис и е дело на скулптора Дени-Адриан Дебуври. Статуята е инсталирана през 1987 година.

6. Повръщащите хора

Тези фонтани се намират в Лондон и са дело на самоопределилия се „фонтанен“ артист – Клаус Уебер. По-чувствителните да стоят по-надалеч.

7. Две пикаещи момчета

Фонтанът, който представлява бронзова скулптура на 2 мъжки фигури, които уринират на картата на Чехия, е дело на скандалния чешки скулптор Давид Черни.

8. „Нацията насаме завинаги“

Давид Черни се проявява през 2002 г. със скулптура, която трябва да бъде инсталирана за постоянно на покрива на Пражкия национален театър. Това така и не се случва, за да не скандализира посетителите.

Топ 10 на най-странните фонтани по света 10

9. Кървавият фонтан

В „Кървавия фонтан“ в Суонзи, Великобритания, червената вода блика само по време на честването на деня на Св. Давид в града. Освен с фонтана, Суонзи се слави също като родно място на актрисата Катрин Зита-Джоунс.

Топ 10 на най-странните фонтани по света 11

10. Момчето и жабата

Фонтанът е сътворен от италианския скулптор Рафаело Романели. Първоначално е бил поставен на площад във Флоренция, а през 1928 година американският бизнесмен Джон Тейлър го пренася в Канзас.

Любители на фонтаните – на добър път и да ви върви по вода!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.