fbpx Skip to main content

Торино – един бароков град с вкус на шоколад

Торино е основен търговски център в Северна Италия и четвърти по големина в страната. Разположен е на левия ръкав на река По и е заобиколен от Алпите.

Въпреки славата си на индустриален град, Торино всъщност е елегантен и очарователен с широките си булеварди и площади, оградени от красиви сгради.

Торино
Торино

Бароковият Торино – седалище на династията Савой

Много преди да стане дом на Фиат и Ланчия, столицата на северния италиански регион Пиемонт, е седалище на династията Савой, които са твърдо решени да направят Торино съперник на Париж и Виена. Това води и до невероятното бароково архитектурно наследство, с което градът може да се похвали.

Моле Антонелиана – символът на града

Символ на града е Моле Антонелиана (Mole Antonelliana), кръстена на архитекта Алесандро Антонели. През 1863 г. сградата е построена за еврейска синагога, но сега тук се помещава националният музей на киното. Смята се, че със своите 167 метра, това е най-високата сграда-музей в света.

Моле Антонелиана
Моле Антонелиана

Ренесансовата катедрала „Сан Джовани Батиста“

Основната църква на града е ренесансовата катедрала „Сан Джовани Батиста“, построена в периода 1491-1498 г., която е посветена на Св. Йоан Кръстител.

Катедрала "Сан Джовани Батиста"
Катедрала “Сан Джовани Батиста”

Египетският музей – истинска съкровищница

Интерес представлява Египетския музей в Торино, където се съхранява най-голямата колекция на египетски антики извън Египет.

Египетския музей
Египетският музей

Дворецът Палацо Реале

Една от големите забележителности е дворецът от ХVІІ век Палацо Реале, собственост на династията на Савоите. Отвън изглежда сравнително обикновен, но вътре има 26 пищно украсени държавни апартамента и няколко богато декорирани зали.

Дворец "Палацо Реале"
Дворец “Палацо Реале”

Впечатляващата базилика Суперга

На хълма над града се намира Базиликата на Суперга, в която се съхраняват гробниците на дюковете на Савой, както и на много от кралете на Сардиния. Оттук се открива невероятна гледка към града и към заснежените Алпи.

Баизликата на Суперга
Баизликата на Суперга

Джандуя – най-вкусният шоколад

Освен на барока, Торино (Малкият бик) е роден дом на една от най-вкусните шоколадови комбинации, сътворявани някога. Вкусът е шоколадово-лешников и е познат под името джандуя. Названието идва от името на популярен  театрален герой от Пиемонт – обикновен човек, който имал силно влечение към храната и виното.

Джандуя
Джандуя

Всеизвестната Нутела

Шоколадово-лешниковият вкус, известен по света с името Нутела, се дължи на един сладкар – Пиетро Фереро и е забъркан за първи път през 1946 година.

Вкусно...
Вкусно…

В допълнение към специфичния си вкус, джандуята се приготвя в специална форма, на която шоколатиерите особено държат – т.нар. джандуйоти – шоколадови бонбони, оформени като обърнати лодки, опаковани в златисто или сребристо фолио.

Джандуйоти
Джандуйоти

ЧоколаТО – сладкият шокофестивал

Шоколадовите бонбони с лешници присъстват неизменно на ежегодния шокофестивал в Торино – ЧоколаТО (CioccolaTO). Фестивалът се провежда обикновено от края на февруари до началото на април.

Фестивал ЧоколаТО
Фестивал ЧоколаТО

Студът не трябва да ви притеснява, тъй като на почти всеки ъгъл се предлагат малки чашки с известния италиански горещ шоколад.

Топъл шоколад
Топъл шоколад

Сладко-горчивият Бичерин

Тук за първи път преди повече от 250 години се смесват кафе, мляко и шоколад – прочутата напитка Бичерин, която всеки почитател на сладкото и горчивото ще се радва да дегустира в компанията на не по-малко известния вермут!

Напитка за ценители
Напитка за ценители

Любителите на шоколад могат да бъдат спокойни, че гладът им ще бъде заситен, защото Торино е целогодишна шоколадова дестинация.

Пътувайте с нас до Торино и подсладете душата си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.