fbpx Skip to main content
Торино – величествената столица на Савоите

Торино – величествената столица на Савоите

С риск тези от вас, които не са били в Торино, да си помислят, че преувеличаваме, ще започнем с това, че Торино е един от най-интересните градове на Италия. Древен и красив, величествен и интелектуален, артистичен и богат на музеи, пазител на Христовата плащеница, но и на много кулинарни традиции, Торино трябва да бъде посетен.

ALE_0542

Галерия субалпина

Градът е разположен в Северозападна Италия, на кръстопът между двете реки По и Дора, които се приема, че представляват слънцето и луната. Това е четвъртият по големина град в страната след Рим, Милано и Неапол и е важен промишлен център.

Столицата на областта Пиемонт, една от най-силно развитите в икономическо отношение области на Италианския Север, е известна с централата на Фиат и двата футболни клуба “Ювентус” и “Торино”. Градът е и първа столица на Обединена Италия и седалище на краля Виктор-Емануил I от 1861 г. до 1865 г.

ALE_0499
Палацо Мадама

Градът, който в продължение на векове е бил столица на Савоите, една от най-старите и мощни аристократически династии в Европа, се смята в цял свят за магическо място поради многобройните символични фигури на дракони, кучета, лъвове, пръснати по площади, улици, църкви, градини и мостове.

ALE_0533

Торино, чието име означава „малък бик“,  се смята за град на крайностите. От една страна е доброто и свещеното – бялата магия, а от друга страна – сатанинското  и дяволското – черната магия. Неслучайно тук е традиция против уроки да си купите амулет или да направите традиционния  италиански жест срещу злите сили – свивате пръстите на ръката си и оставате да стърчат само показалецът и малкият пръст. Пред очите ви изплуват рогата на дявола.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Основната църква на града е катедралата „Св. Йоан Кръстител“. Построена е в ренесансов стил през XV век, а Св. Йоан Кръстител е духовният пазител на града. От базиликата “Суперга”, разположена на близкия хълм, се открива приказна гледка към Алпите.

basilica-san-giovani-turin-752x440
Катедралата “Св. Йоан Кръстител”

Църквата „Гран Мадре ди Дио“ се приема за център на бялата магия, на доброто и свещеното. В култ са издигнати двете статуи на централните стълбища – статуите на Религията и на Вярата. Смята се, че техният поглед е отправен към мястото, където някога в града е бил съхраняван свещеният Граал.

Църква Гран Мадре ди Дио
Църквата “Гран Мадре ди Дио”

В църквата „Дуомо ди Торино“ се намира плащеницата, в която се предполага, че е било завито Тялото Христово след свалянето Му от кръста и която пази отпечатък от Това тяло.

Дуомо ди Торино
Църквата “Дуомо ди Торино”

Освен църкви, в Торино не липсват и музеи. Египетският музей е най-големият в света по брой експонати, след този в Кайро.

Египетски музей Торино
Египетски музей

Над града се извисява и кулата Моле Антонелиана, която е символ на града. Изградена като синагога, днес тя се счита за най-високата сграда-музей в света (167 м).

torino-mole Антонелиана
Моле Антонелиана

Основната пешеходна зона е съсредоточена около площад “Сан Карло”, а огромният площад “Порта Палатина” е превърнат в най-големия открит пазар в Европа.

Насладата от многобройните статуи, фонтани, площади, музеи, дворци и крепости няма де е пълна, ако не хапнете „джандуя“ –вкусна комбинация от млечен шоколад и лешник, хит на ежегодния шокофестивал  „ЧоколаТо“. Освен това ще ви кажем една малка тайна – казват, че в кафенетата на Торино се поднася най-вкусният топъл шоколад в света! Трябва да го опитате.

Thick-Italian-Hot-chocolate

Един хубав завършек на изпълнения с емоции ден е уникалната напитка Бичерин, която съдържа кафе, мляко и шоколад или прочутия вермут със задължителната маслинка.

Порта Палатина
“Порта Палатина”

Прекрасният Торино наистина омагьосва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.