fbpx Skip to main content

Трастевере – живописният римски Монмартър

Трастевере е едно от най-романтичните места на брега на река Тибър. Оттам идва и името му – Trans Tiberim, което означава отвъд Тибър.

Трастевере - р. Тибър
Трастевере – р. Тибър

Артистичният квартал е изключително популярен заради тесните калдъръмени улички, заобиколени от древни къщи. С нашите екскурзии до Рим вие ще попаднете точно в сърцето му.

Улички в Трастевере
Улички в Трастевере

Площад “Санта Мария ин Трастевере”

Впечатление прави чаровният площад “Санта Мария ин Трастевере” („Santa Maria in Trastevere“). В центъра на площада се намира най-старият фонтан на Рим.

Площад „Santa Maria in Trastevere“
Площад „Санта Мария ин Трастевере“

Базиликата “Санта Мария ин Трастевере”

Интересна забележителност е базиликата Санта Мария ин Трастевере” („Santa Maria in Trastevere“), която е една от най-старите църкви в Рим. Църквата датира от 340 г., но по-голямата част от нея е строена през първата половина на ХІІ век.

Базилика "Santa Maria in Trastevere"
Базилика “Santa Maria in Trastevere”

Външният й вид не се различава съществено от другите църкви от същия период, но това, което кара посетителите да онемеят, е голямата мозайка от ХІІІ век, която покрива стените и таваните на църквата и представлява невероятна гледка.

Мозайка "Santa Maria in Trastevere"
Мозайка “Санта Мария ин Трастевере”

Трастевере е един от най-старите, а в миналото и един от най-бедните квартали на Рим. Тук е живеело простолюдието и все още могат да се видят много от едновремешните занаятчийски работилници и дюкяни. И макар че всичко изглежда постарому, днес това е един от най-скъпите квартали в Рим.

Трастевере
Трастевере

Трастевере – веселие безкрай

Ако искате да се веселите, значи сте попаднали на точното място – тук животът кипи денем и нощем. Туристите идват, за да търсят забавления, тъй като в Трастевере има изобилие от барове и семейни ресторанти, в които ще ви нагостят като римляни, а не като туристи.

Тратория
Тратория

Италианците истински ценят храната, хубавото вино и спокойствието. Дори когато са на работа, отделят време за дълъг обяд, полят с чаша вино.

1024px-Trastevere_restaurant,_Bilbao,_July_2010_(01)

Разнообразието е огромно – всевъзможни видове паста с ароматни сосове, ризото, лазаня, пица с морски дарове, салати и плодове за десерт.

Пица
Пица

След обяда идва ред на едно бързо еспресо, което е плътно, силно и ароматно.

Италианско кафе
Италианско кафе

Неустоимият джелато

След подобно обилно хапване, човек би си помислил, че и дума не може да става за вечеря, но това е заблуда. Вечерята е също толкова “обилна”, а междувременно се яде и немалко количество „джелато“ (сладолед).

Джелато
Джелато

Едно е ясно – дали сте в Трастевере или не, в Италия водещата религия след католицизма е храненето!

food

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.