fbpx Skip to main content
Тунелът “Готард” – най-дългият в света

Тунелът “Готард” – най-дългият в света

Швейцария постави нов световен рекорд с открития на 01.06.2016 год. тунел “Готард”, построен, за да помогне за развитието на товарните превози през Алпите.

1

Тунелът е дълъг 57 километра и има две железопътни галерии и сервизен тунел. Общата им дължина е 151 км. Съоръжението е по-дълго от тунела под Ла Манша, (50,5 км, от които 38 км под вода) и от Сейкан (53,9 км), който свързва островите Хоншу и Хокайдо.

Пътят преди магистралата и тунела

Откакто през XIII век група строители за първи път издига дървен мост в проход в тези планини, Готард става основен транзитен маршрут между Северно море и Средиземноморието.

Тунелът ще свързва жителите на два планински града, които до момента бяха недостъпни един за друг заради тежкия скален масив на швейцарските Алпи. Освен това той ще бъде транспортна връзка за достъп до индустриалните и културни центрове Цюрих, Милано и Торино.

3

Пътят между Милано и Цюрих ще се преминава за 3 часа със скорост 249 км в час през тунела. Пътниците пестят около 45 минути в сравнение с досега. Товарните влакове ще се движат със 160 км час.

Тунелът е строен 17 години и струва 11,1 милиарда евро. Максималната височина на тунела над равнината е 550 метра. Достатъчно е да се каже, че денивелацията е много малка в сравнение със съществуващия досега железопътен тунел между Швейцария и Италия, който се изкачва на 1151 метра. Планината се извисява над тунела на повече от 2500 м.

6

 

В чест на откриването на тунела Готард, швейцарският монетен двор пусна две паметни монети – сребърни и златни.

45

2016-Gottardo2016

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.