fbpx Skip to main content
Спомени от двете турски обсади в центъра на Виена

Спомени от двете турски обсади в центъра на Виена

Падането на Константинопол през 1453 г. слага край на Византийската империя. Това е една от най-важните дати в историята на европейската цивилизация, която се счита за край на Средновековието. В рамките на 40 години процъфтяващата Османска империя се разпростира на запад към Дунав. През 1526 г. Сюлейман Великолепни завладява Пеща (част от съвременна Будапеща) и до есента на 1529 г. достига до стените на Виена и обсажда града. Повече от 300 000 мъже са настанени в 25 000 палатки.

Pauwel_Casteels_-_Battle_of_Vienna_-_Google_Art_Project
Битката при Виена (худ. Пауъл Кастил)

Единствено упоритата съпротива на градския гарнизон, предвождан от граф Никлас Салм (египетската му мраморна гробница се намира във Вотивкирхе), ранната поява на зимата и ненавременната доставка на провизии, принуждават Сюлейман Великолепни да отстъпи.

Старите крепостни стени са разрушени, но император Фердинанд І (1521-64) издига нови и през 1533 г. премества за постоянно имперския двор в двореца Хофбург, който се превръща в основния императорски дворец на Виена. По същото време е построена и известната Шведска порта.

Monument
Паметникът на граф Никлас Салм във Виена

След смъртта на 50 000 души от бубонна чума през 1679 г.,  в гарнизона остават само 10 000, които се изправят пред втора турска атака през 1683 г. Този път великият везир Кара Мустафа пристига с 2000 войници и обсажда града против волята на своя султан, Мехмет ІV, който е искал единствено сигурни търговски пътища. Император Леополд I, както и голяма част от двора, напуска Виена. Градът остава под закрилата на принц Евгений Савойски. Междувременно се сформира обединена християнска армия, начело с херцога на Лотарингия, Шарл Лотарингски, и на полския крал Ян III Собиески, която, в крайна сметка, въвлича турците в битката при Каленберг. Заради неподчинението си, Мустафа е удушен с черна копринена корда в Белград от емисар на султана, обсадата е вдигната, а Виена е възстановена в триумфалния си бароков стил.

197A7405 - Version 2
Мраморният саркофаг на граф Никлас Салм във Вотивкирхе

Навсякъде из града са останали осезаеми следи от онези смутни времена – размахващият ятаган турски конник, каменните турски гюлета, вградени в стените на десетки стари Виенски сгради – на „Щернгасе“, на хвърлей разстояние от Леполдщат, на средновековната страноприемница Грихенбайзел, открити при ремонтни работи през 1963 г., както и на Южната кула и по стените на катедралата „Св.Стефан“.

csm_griechenbeisl_tafel
Каменни гюлета вградени в стената на страноприемница Грихенбайзел

Спомен за турската обсада пази и най-голямата камбана на катедралата, наречена Пумерин, която е отлята през 1711 г. от материала, получен при претопяването на 180 пленени турски оръдия. Камбаната до днес е любима на виенчани и бие само на големи празници – Коледа, Великден и задължително на Нова година. Накрая се стига до Двореца Белведере, който се състои от две сгради и е строен от любимия на виенчани герой, принц Евгений Савойски – победителят над турците. Силуетът на големия дворец, наречен Горния дворец, би трябвало да наподобява турски палатки. Бароковият комплекс е построен от Лукас фон Хилденбранд – един от най-известните австрийски архитекти. Понастоящем тя представлява картинна галерия, посветена на изкуството на XIX век – Густав Климт, Егон Шиле, Оскар Кокошка. Тук се намира най-богатата колекция от платна на Густав Климт, сред които популярната  „Целувка”.

Belvedere_Palace,_Vienna_-_AUSTRIA
Двореца Белведере

По-малката сграда, наречена  Долен дворец, приютява музей на Средновековието.

За тези, които биха тръгнали по следите на турските обсади на Виена, интерес биха представлявали и Виенският музей на „Карлсплац“ (Wien Museum Karlsplatz), както и Виенския Военноисторически музей (помещава се в сградата на бившия Арсенал), в които са изложени множество турски трофеи.

Prinz_Eugene_of_Savoy
Принц Евгений Савойски – спасителят на Европа
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.