fbpx Skip to main content
У Флеку

У Флеку

У Флеку е световно известна бирария и пивоварна в Прага. Намира се в двора на улица „Кременцова“ № 11, в Нове Место, недалеч от Народния театър. На фасадата на сградата, над вратата има стар, богато украсен часовник.

Praha_2005-09-19_U_Fleku-00.jpg
Фасадата с часовника

Бирарията е основана през 1499 година, като семеен бизнес, и съответно през 1999 г. отбелязва петвековния си юбилей. Смята се, че това е най-старата пивоварна в Прага. През 1762 г. е купена от Якуб Флековски, откъдето идва и днешното й името: У Флеку или При Флеку. След Втората световна война бирарията е национализирана и управлението се поема от борд на директорите, назначен от държавата. След Нежната революция, „У Флеку“ е приватизирана.

u fleku2
Бирария У Флеку

Днес посетителите могат да седнат в бирената градина (по подобие на немската biergarten) или вътре. Има осем зали, а най-известната впечатлява с оригиналния си дизайн и се нарича Академията. Повечето от залите се отварят само за големи групи (общият брой на местата в бирарията е 1200). Клиентите сядат на дълги дървени маси с пейки. Често има музика – акордеон или духови инструменти, които допринасят за доброто настроение и често посетителите припяват. В някои от вечерите има кабаретно шоу на живо (с такса и предварителна резервация). Програмата включва както традиционните интернационални танци, така и чешката полка. Комедията също не липсва.

biergarten
Бирената градина

В бирарията има и музей в бившето малцово помещение на пивоварната, където е осигурена подробна обиколка, при която се разяснява процеса на пивоварството през вековете, изложени са оригинални машини и има аудио беседа (с такса и предварителна резервация). Посетителите могат да пазаруват и в сувенирния магазин, където можете да се възхитите на десетки видове халби за бира.

Висока ламперия от тъмно дърво, картини и паметни плочи украсяват стените. Една от плочите отбелязва основаването на „Хайдук Сплит“ – успешен хърватски футболен клуб от Сплит (тогава част от Австро-Унгарската империя). Клубът е основан през 1908 г., но е регистриран от австрийските власти през 1911 г. Създаден е от група студенти от Сплит (Фабиан Калитерна, Лучиан Стела, Иван Сакич, Виекослав Иванишевич). Те отиват в бирарията след мача Спарта Прага – Славия Прага и спортът толкова им харесва, че решават да го пренесат в родния си град в Далмация.

Hajduk-K-Fleku.jpg
Паметната плоча на Хайдук Сплит

Заведението предлага само един вид бира – известния тъмен лагер собствено производство с 5 % алкохол и 130 плато. Бирата Flekovsky Tmavy Lezak 130 (Флековски тъмен двоен лагер – 130), позната като Flekovska trinactka (Флек 13) може да се намери единствено тук.

Предлагат се и традиционни чешки ястия.

medvidku_boar
Традиционно ястие

Не пропускайте, когато сте в Прага, да опитате бирата на „У Флеку“ и да се насладите на неповторимата атмосфера на една от най-старите бирарии в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.