fbpx Skip to main content
Фамилия Джакомети – творците на Швейцария

Фамилия Джакомети – творците на Швейцария

Името Джакомети за голяма част от хората се свързва със страната Швейцария и всеизвестните скулптури на Алберто Джакомети / 1901-1966/.
Действително, не са много скулптурите в света, чиито произведения се търгуват на стойност над 100 милиона долара. А също така, лицето на артиста да е изваяно на банкнота – и то не на случайна, а на 100 франковия купюр на Швейцарската банка.

Alb.Giacometti
100 CHF

Името Джакомети може да чуете и като Аугусто Джакомети /1877 – 1947/, големият художник, чието дело са стъклописите в голямата катедрала на град Цюрих – Гроссмюнстер, стъклописите на западната и южната стена на другата голяма катедрала в град Цюрих – Фраумюнстер.

Aug.Giacometti.
Fraumünster

Също така отбелязваме изрисуваните стени и сводест таван на приземния етаж на полицейското управление в град Цюрих – произведение на изкуството с национално значение.

Aug.Giacometti
Giacometti – Halle

Името Джакомети може де чуете още и като Диего Джакомети /1902 – 1985/, също и като Бруно Джакомети /1907 – 2012/ – братята на Алберто Джакомети, първият известен скулптор и дизайнер, вторият е сред най-забележителните архитекти след Първата световна война в Швейцария.

Името Джакомети – италианско по звучене, швейцарско по произход и космополитно по размах.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.