fbpx Skip to main content
Колата, в която са убити престолонаследникът Франц-Фердинанд и съпругата му в Сараево

Колата, в която са убити престолонаследникът Франц-Фердинанд и съпругата му в Сараево

Следата от изстрела от дясната страна на колата се вижда и днес. От това може да се съди  не само за липсата на опит от страна на стрелеца, но и за ударната сила на 9-милиметровия Браунинг.

Archduke_car

Първият изстрел, произведен от  деветнадесетгодишния сръбски националист Гаврило Принчип, пробива бронята на колата и убива херцогинята на Хьоенберг, Софи Хотек, съпруга на наследника на австрийския трон, Франц Фердинанад.

Вторият изстрел достига ерцхерцога, проразявайки сънната му артерия, и той умира, облян в кръв.

Във Военно-историческия музей на Виена, в траурна витрина, намираща се в така наречената “Залата на Сараево”, е изложена униформата на престолонаследника.

image

Странно обстоятелство е, че шофьорът на шестместния кабриолет, Леополд Ложка, е бил единственият неинформиран за решението да се смени маршрута на колата. На Латинския мост в Сараево, той завива, следвайки първоначалния си маршрут и в този момент бива уведомен за промяната. В този момент спира,превключва на задна скорост и за един кратък миг се спира точно срещу Гаврило Принчип, който вече го е взел на прицел.

-

Първоначално император Франц-Йосиф, не е особено потресен от смъртта на племеника си, и казва: ”Един проблем по-малко”, а когато собственикът на кабриолета, Франц фон Харах, се връща във Виена, за да докладва, старият монарх пита: „И какво, как се е държал ерцхерцогът?”

Месец след атентата, на 23.07.1914 г., Австрия изпраща ултиматум на Сърбия, който английският външен министър, Едуард Грей, определя като ”най-ужасния документ”, който някога е попадал в ръцете му.

Конфликтът, който предстои, влиза в историята като Първа световна война и започва на 28.07.1914 г. с обявяването на война между Австро-Унгария и Сърбия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.