fbpx Skip to main content
Андерсен – тъжният живот на един от най-големите разказвачи

Андерсен – тъжният живот на един от най-големите разказвачи

Трудно е да се пише за може би най-великия разказвач на приказки, живял някога, без да се изпада в баналности. Та нали няма дете по света – от Токио до Лос Анджелис и от Мелбърн до Осло, което да не е сънувало заедно с Оле Затвори очички, да не е плакало с умиращата от студ Кибритопродавачка, да не е било изпепелявано от любов като Оловния войник, да не се е смразявало при вида на Снежната царица или да не се е вживявало в ролята на Грозното патенце  с надеждата, че то, както и самото патенце, някога ще се превърне в красив лебед? Простичко казано, роденият на 2 април 1805 г. в Оденсе, на датския остров Фюн, разказвач е първият, който показва на много деца (а и не само деца) разликата между красивото и грозното, между преходното и  вечното, между доброто и злото. И го прави с онази неподражаема романтика, която кара сълзите да напират зад усмивката, но чрез която и зад най-тъмния буреносен облак винаги прозират сребърни лъчи.

Ханс Критиян Андерсен
Ханс Критиян Андерсен

Детството на Ханс Кристиян Андерсен е трудно. Баща му е беден обущар, а домът, в който прекарва детските си години, се състои от една единствена стая, в която през деня бащата приема клиентите си. Майката на великия писател е 15 години по – възрастна от баща му, за когото се омъжва, когато е бременна в седмия месец с Ханс и след като вече има незаконна дъщеря от друг. Тя е описвана като сприхава и работи като перачка. Дядо му е душевно болен, когото съседите наричат “лунатика.” Бабата, в чиито ръце е оставен малкият Ханс, често изпада в депресии и той се чувства унизен и необичан от никого – нещо, за което спомагат несъразмерно високият му ръст, дългият му нос, огромните му ходила и острите болки в корема, погрешно определени от местния доктор като епилептични припадъци.

Родната къща на Андерсен
Родната къща на Андерсен

Бащата на Андерсен умира, когато момчето е едва на 11 години, и малкият Ханс Кристиян е принуден да започне да си вади хляба сам първо като чирак в тъкачна работилница, а по-късно и като черноработник в тютюнева фабрика. На 14 той заминава за Копенхаген с надеждата да стане актьор и да използва сопрановия си глас в Кралската опера. Разочарованието идва няколко години  по-късно, когато гласът на вече 17- годишния Андерсен е мутирал.

Кралският театър в Копенхаген
Кралският театър в Копенхаген

Ханс Кристиян Андерсен тръгва на училище, където отново става обект на подигравки  от единадесет годишните му съученици. С много усилия и лишения младият Андерсен завършва Копенхагенския университет и заминава на пътуване в чужбина. До края на живота си той ще остане запален пътешественик не само заради удоволствието от пътуването, но и заради хората, с които се среща в чужбина: Виктор Юго, Хайнрих Хайне, Балзак, Александър Дюма и Чарлз Дикенс.

Копенхагенският университет
Копенхагенският университет

Макар повечето хора по света да свързват Ханс Кристиян Андерсен с неговите приказки, писателят е автор и на много пътеписи, няколко романа и театрални пиеси.

Най–голямата мъка в живота на Андерсен е, че нито една жена не пожелава да обвърже живота си с неговия. Първата и може би най-голяма любов, която изживява, е свързана със сестрата на негов съученик. Макар сгоденото вече момиче да не му обръща внимание и да остава при годеника си, Андерсен й посвещава поема и до края на живота си носи у себе си нейно писмо. Голямата тайна на Ханс Кристиян Андерсен си отива със самия него – според последното му желание това писмо е изгорено след смъртта му.

Оригинална илюстрация от приказката
Оригинална илюстрация от приказката “Грозното пате”
Оригинална илюстрация от приказката
Оригинална илюстрация от приказката “Принцесата и граховото зърно”
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.