fbpx Skip to main content
Днес бих искал просто да ви кажа, че ви съчувствам и мисля за вас

Днес бих искал просто да ви кажа, че ви съчувствам и мисля за вас

Скъпи приятели,

Тук публикуваме, без съкращения, писмото на американския писател Харлан Кобен до французите след ужасните събития в Париж на 13 ноември, изпратено чрез списанието „Пари Мач“:

Harlan Coben

„Нямам никакъв отговор на вашите въпроси, скъпи приятели.
Ще оставя на експертите, които разбират по-добре от мен как функционира светът, да се опитат да дадат отговори. Не предлагам нито анализи, нито решения. Мнозина учени и специалисти се опитват да го правят. Нямам настроение дори да пиша съболезнователно писмо. Единственото, което ми се иска, е да се свия на кълбо и да не правя нищо.
Но това не е решение.

Смазани сме. Няма смисъм да се правим на силни и да крием болката, която изпитваме.  Чувстваме се ограбени, страх ни е. Имаме чувството, че светът се е счупил и няма надежда да бъде поправен. Имаме чувството, че животът ни безвъзвратно се е променил.

И само последната фраза ще се окаже вярна: животът ни безвъзвратно се е променил.

Общо взето нищо ново не мога да ви кажа. Боли ме така, както вас ви боли и това не може да се опише с думи: думите са толкова безсилни в подобни ситуации. Яд ни е, тъжни сме, объркани сме, имаме нужда от време, за да останем сами с мъката си.

Това, което винаги ме е удивлявало у вас, скъпи френски приятели, това, за което аз, роденият в Ню Джърси, винаги съм ви завиждал и на което съм искал да подражавам, това е вашата жизнерадост. При вас всяка емоция е умножена по десет. Всичко при вас е толкова интензивно! Удоволствието, с което се наслаждавате на вашата кухня. На вашето вино. Вие истински и дълбоко преживявате музиката, изкуството, театъра, потапяте се изцяло в преживяването. Вие боготворите величието и блясъка на вашата култура. Вие обожавате красотата, която светът ни предлага.

С една дума – вие трептите. Вие не се задоволявате да следвате движението. Вие трептите. Вие пламенно живеете, обичате и се веселите. И обратното обаче е валидно, скъпи приятели – вие страдате също така дълбоко. И срещу това нищо не може да се направи – това е цената, която трябва да платите: когато човек живее пълноценно, той страда силно. Вие не познавате умереността. Но това не е слабост, а сила.

За съжаление няма висини без падения, доброто не би съществувало без злото… и нямаше сега да леете горчиви сълзи, ако не познавахте искрения смях.

Днес всички ние сме смазани. Животът ни се промени, но ние сме си същите. А вие, вие сте си пак този страстен, артистичен и невероятно жизнерадостен народ, на когото бих искал и ние да приличаме. Ще намеря утеха във вашата сила.

Но това няма да е днес.

Днес бих искал просто да ви кажа, че ви съчувствам и мисля за вас.“

Харлан Кобен
16.11.2015

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.