fbpx Skip to main content
Хелоуин и Светещият Джак

Хелоуин и Светещият Джак

Хелоуин се празнува всяка година на 31 октомври. Празникът се е зародил в Ирландия и води началото си от келтския езически ритуал Сауин, който съвпада с честването на католическия ден на Вси светии. Келтите го чествали по време на жътва.

Според преданията на този ден се размива границата между живите и мъртвите.

celtic-origins

Хелоуин е пренесен в САЩ от ирландските заселници, малко след откриването на континента. В САЩ ежегодно се купуват милиони килограми лакомства, за да се раздават на маскираните малчугани.

candysurprise

Въпреки, че е смятан за празник, който е разпространен главно в англоезичните страни – Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ, с всяка изминала година Хелоуин се чества във все повече страни. България не прави изключение. Макар че не е типично български празник, в последните години го празнуват все повече хора.

Смята се, че в нощта на Хелоуин вещиците могат да се движат безпрепятствено навсякъде, защото тази нощ е изцяло във властта на тъмните сили.

witches

По традиция най-много се вълнуват децата. Те носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива, ще им „изиграят някой номер“. Така че, по-добре се запасете!

children

Традиционните цветове на Хелоуин са оранжевото и черното – оранжевото е символ на реколтата, черното – на смъртта на лятото.

add-a-black-boa

Карнавалните костюми са безчет и разнообразието е огромно. Има за мъже, за жени, за деца.

halloween-costumes-power-list

Не са пропуснати и домашните любимци.

cat111

Всеки костюм си има собствено екзотично име – Вампир, Скелет Дух, Зомби затворник, Дух на Пират. За децата има вещица на бухали, вампир на черепи, вещица на тикви, скелети и какво ли още не.

costumes-children

Аксесоарите също са в изобилие – шапки, наметала, шалове, домина гирлянди, метли, рога, колиета и гривни за дамите.

halloween-accessories-102

Хелоуин няма да бъде Хелоуин без да има тиква и тиквен фенер. Тиквеният фенер има изключително интересна история. Той се нарича Светещият Джак или Тиквеният Джак.

Halloween Pumpkin

Той носи името си от един ирландски пияница, който според легендата успял да надхитри три пъти дявола. След третия път те сключили уговорка помежду си, според която Джак трябвало да живее спокойно още десет години. За съжаление, скоро след това Джак внезапно починал. Тогава се появил един проблем. Джак не можел да отиде в Рая, тъй като бил грешник, обаче не можел да отиде и в ада заради сделката си с дявола. Тогава дяволът му дал въглен от ада, който Джак сложил в издълбана тиква и тръгнал да се скита по света.

12279-a-scary-halloween-jack-o-lantern-pv

Прокълната душа на Светещия Джак и досега броди като призрак по земята в очакване на страшния съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.