fbpx Skip to main content
Хотел „Бристол“ – един от пристаните на удобството и лукса в Париж

Хотел „Бристол“ – един от пристаните на удобството и лукса в Париж

Първата световна война едва е свършила, когато Иполит Жаме – син на Франсоа Жаме, собственик на прочутия ресторант Boeuf à la mode, племенник на Мишел Жаме, главен готвач на вицекраля на Ирландия и хотелиер – научава по трудния начин, че местата в центъра на Париж, които са достатъчно тихи, за да са подходящи за луксозен хотел, са по-малко от петифурите, останали на масата след вечеря в края на строга диета. Първият му опит да открие хотел на „Авеню дьо л’Опера” е разочароващ, защото мястото е прекалено шумно. В този мрачен момент Иполит Жаме открива в сърцето на Париж къща с фасада с коринтски пиластри, релефни глави на лъвове и голяма градина, в непосредствена близост до площад „Конкорд”. И днес случайният минувач по улица „Рю дю Фабур Сен Оноре” трудно може да се досети, че зад скромната фасада на номер 112 се намира „Бристол” – един от най-луксозните хотели във френската столица.

Le-Bristol-Paris-hotel-facade

До средата на XVIII в. тук се намират градските предградия, в които обикновени селски къщи се редуват с овощни градини и малки ниви. Промяната настъпва с грандиозния план на Людвик XV, който през 1757 г. поръчва на архитекта Жак Анж Габриел да построи нов площад (по-късно наречен „Конкорд”) между градините „Тюйлери” и Елисейските полета (днес бул. „Шан-з-Елизе“). Строителството още не заършило, когато френската аристокрация усеща, че бившето предградие ще се озове в идeaлния център на града, и започва да купува градините. Главният кралски отговорник за строителната дейност, Жан Франсоа Сандри, не прави изключение. През 1758 г. той купува от граф Ноай, за 50 000 ливри, парцел земя с „една къща с тръстиков покрив и една с покрив от керемиди, и още една по-малка къща в същото предградие” и на него построява сграда с голяма градина. През следващите години имотът често сменя собствениците си – тенденция, продължила до 1829 г., когато е купен от граф Жул дьо Кастелан. След някои реконструкции – включително построяването на театър с овална форма за 400 зрители – къщата се превръща в едно от основните средища на парижкия елит.

Le_Bristol_Paris

Макар да открива „Бристол” през 1925 г., Иполит Жаме предпочита хотелът да запази атмосферата от времето на Кастелан. Сградата е обзаведена с мебели от времето на Людвик XV и Людвик XVI, стените са украсени с килими, изработени в ателиетата на Гобелен, Лил и Брюксел, и с картини, купени през 1930-те на търг в Лувъра. На мястото на театъра е построена нова овална зала, в която се намира зимният ресторант на хотела. Той е облицован с ламперия от унгарски дъб от периода на Регентството, таванът му е покрит с позлатени листа, а на стените са окачени свещници от кристал Бакара. Дори името на хотела показва намеренията на Жаме да създаде място, където хората, които обичат да пътуват удобно, да се чувстват добре. „Бристол” е наречен на Фредерик Огъстъс Хърви (1730 – 1803 г.), четвърти граф на Бристол и епископ на Дери – човек, известен с любовта си към пътуването в лукс.

le jardin

Оставайки верен на традицията, „Бристол” се модернизира непрекъснато. Последното голямо преустройство в него е през 1995 г. Днес хотелът разполага със 162 стаи, 75 от които са апартаменти. Най-луксозните предлагат самостоятелни фитнес, турска баня или кухня и изглед към покривите на Париж с Айфеловата кула и градините на „Бристол”, които, с площта си от 1200 кв.м., са най-големите, притежавани от хотел във френската столица.

interesting_hotel_holiday_386414

Но най-приятната изненада се намира не в градините, а на шестия етаж. Басейнът, проектиран от корабния архитект Касар Пино, автор на яхтите на Ставрос Ниархос и Аристотел Онасис, предлага нещо повече от чудесна гледка към Париж – изглед към Лазурния бряг. Стенописът, който създава зрителната илюзия, изобразява нос на яхта с пасажери, които пътешестват из Средиземно море.

big-le-bristol-hotel-paris-38

Граф Кастелан би останал доволен от промените на „Рю дю Фабур Сен Оноре” 112 – тук отново се събират известни личности. В „Бристол” са отсядали Ава Гарднър, Mерлин Монро, Рита Хейуърт, Грейс Кели, Ставрос Ниархос, Херберт фон Караян, Чарли Чаплин, Орсън Уелс и Хари Труман. Създаден малко след края на един от най-големите военни конфликти между Франция и Германия, „Бристол“ е свидетел на раждането на мира между тях. На негова територия президентът Шарл дьо Гол и канцлерът Конрад Аденауер провеждат лични срещи, които водят до подписването на 22 януари 1963 г. на Елисейския договор за политическо и военно сътрудничество между държавите, които до този момент са натрупали близо 100-годишна история на взаимна неприязън.

Amazing-Le-Bristol-Hotel-in-Paris-travel

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.