fbpx Skip to main content
Хълмът Монтжуик – верният страж на Барселона

Хълмът Монтжуик – верният страж на Барселона

Монтжуик – именно от този хълм Дон Кихот е наблюдавал битката между флотата на християните и сарацините. Оттук, с помощта на съвършената за онова време система за сигнализация, състояща се от флагчета и сигнални огньове, се предавали съобщения на каталонските адмирали за местоположението на вражеските кораби.

Височината на хълма е 213 м., пристанището е разположено непосредствено до него и до 1401 г. е служил като сигнален фар. Монтжуик е едно от най-интересните места в града. На този хълм някога се е намирала Лайя, селище на древните ибери, първите обитатели на Каталония. Римляните построили път, свързващ планината Табер (Монс Табер), където се е намирала римската колония и хълма, който те наричали “Монс Йовис” – планината Юпитер (по каталонски “Жовис”). Това било първото име на хълма, който по-късно е прекръстен на “Монс Юдаико”, вероятно заради еврейското гробище, което се намирало там.

Замъка Монджуик
Замъка Монджуик

Монтжуик винаги е бил стратегически пункт за Барселона. През 1640 г., след войната срещу Фелипе IV, на върха на хълма е бил издигнат замък. След предаването на града в ръцете на Фелипе V Бурбонски, в края на войната за испанското наследство, замъкът е превърнат във военен затвор. Едва в наше време, в началото на 60-те години на миналия век, военните предават старинния замък на града и сега в него е открит военно-исторически музей.

Пуебло Еспаньол
Пуебло Еспаньол

На хърма Манджуик се намира прекрасното етнографско селище Пуебло Еспаньол. Това е Испания, изобразена в миниатюра: градче, заемащо 2 хектара, с неговите улици, площади, домове и дворци, много точно възпроизвеждащи най-интересните и най-характерните области на тази голяма страна – Каталония, Арагон, Андалусия, Галисия, Кастилия, Балеарските острови, Навара и Естремадура.

Градчето е създадено от архитектите Ногес, Мигел Утрильо и Рамон Равентос за международното изложение през 1929 г. и е обградено с градска стена, копие на крепостната стена на гр. Авила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.