fbpx Skip to main content
Цветната феерия в Индия

Цветната феерия в Индия

Холи фестивала – празникът на пролетта

Надали  има по-цветна феерия от Холи фестивала в Индия. Празникът отбелязва настъпването на пролетта и е толкова живописен с пъстротата си, че видиш ли го веднъж, няма как да не пожелаеш да бъдеш  част от него. Местните хора отдават почит към всички багри и чрез тях описват емоциите си – любов, радост, възхищение…

Цветната феерия в Индия - 1
Цветният фестивал “Холи”

Индийските традиции за цветове

Според индийските традиции цветовете имат съвсем различно значение от това, което обичайно им придаваме. А ето какво символизира всеки цвят според индийската култура.

Цветната феерия в Индия - 2
Фестивалът “Холи”

Забравете за цветовете    

Зелено

Зеленото е символ на природата, което го прави и символ на божието начало. В индийската култура този цвят на спокойствието се възприема като носител на обновлението, новото начало, плодородието и щастието.

Цветната феерия в Индия - 3
Зеленото – цветът на спокойствието

Синьо – цветът на бог Кришна

Синьото е цветът на бог Кришна и символизира силата и живота. Въпреки че водата е прозрачна, се приема,че та има син цвят. Във водата се заражда животът на земята. Това превръща синьото в символ на динамиката и новият живот.

Цветната феерия в Индия - 4
Синьото – цветът на Кришна

Жълто – цветът на бог Вишну

Жълтото се счита за цвета на бог Вишну – един от цветовете в сватбените одежди на Индия. Той символизира целомъдрие и чувственост. Вярва се, че жълтото привлича партньора. Отблъсква лошото и е считан за свещен цвят, символ за святост, който има силата да лекува.

Цветната феерия в Индия - 5
Жълтото – цветът на Вишну

Червено – символ на целомъдрие и чистота

За разликата от западните култури, където червеното се възприема като символ на страстта, в Индия има малко по-различно значение. Тук булката е облечена в червено сари, което е символ на целомъдрие и чистота. Цветът символизира разкош, чувственост и плодородие.

Цветната феерия в Индия - 6
Червеният форт на Агра

Шафран – любимият цвят на индийците

По света шафран може да се приема само като подправка, но в Индия шафранът е любим цвят. Той присъства дори в националния флаг. Тъмно-оранжевият цвят се приема за един от най-свещените. Един нюанс за този, който го използва.

Цветната феерия в Индия - 7
Шафран – любимият цвят на индийците

Бяло – символ на чистота и спокойствие

Бялото е символ на чистота и спокойствие и носи послание за мир. Индийците асоциират бялото със смъртта и прераждането. Някога вдовиците са носели само бели дрехи, отказ от всичко материално на този свят.

Цветната феерия в Индия - 8
Бяло- символ на чистота

Черно – символът на злото

В Индия черното е символ на злото, смъртта и наказанието. Индийците никога не обличат децата си в черно и не носят черни дрехи на сватби и кръщенета. С черното се асоциират мракът и негативните емоции. В същото време индийците закачат черни предмети пред домовете си, за да ги пазят от злото. Връзват на китките си черни конци, за да не им идват черни мисли. Рисуват и черен кръст на детските чела, за да ги предпазват от всяко зло.

Цветната феерия в Индия - 9
Черно – символът на злото

Ако искате да усетите една цветна феерия, Индия е мястото, което ще ви заплени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.