fbpx Skip to main content
Църквата “Св. Спиридон” – светиня в сърцето на Корфу

Църквата “Св. Спиридон” – светиня в сърцето на Корфу

Корфу – вторият по големина гръцки остров в Йонийско море

Главният град Корфу на гръцки се нарича Керкира, на името на речната нимфа от митологията. Според легендата Посейдон се влюбил в нимфата Керкира и я отвлякъл на необитаем остров, който нарекъл в нейна чест.

Градът Корфу е един от най-красивите в Гърция. Старият град е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Църквата “Св. Спиридон” – светиня в сърцето на Корфу

Тук се намира църквата “Св. Спиридон”. На острова изключително много почитат този светец и имат четири празника в годината в негова чест. Св. Спиридон се е борел за утвърждаване на православието и за закрила на християните. Той не е допуснал католическо присъствие в храма въпреки четиривековното владичеството на венецианците. Православната традиция го почита като лечител наравно със Свети Пантелеймон.

Еднокорабната базилика, украсена във венециански стил, е построена през 1580 г. Камбанарията на църквата е най-високата постройка в града. На върха има червен купол и часовник.

Св. Спиридон

Сребърният саркофаг на Св. Спиридон

Пред входа на “Св. Спиридон” е поставено мозаечно изображение на светеца. Във вътрешността на храма таванът е изографисан със сцени от житието на светеца и е украсен с красиви златни орнаменти. Иконостасът е мраморен и от едната му страна е разположен сребърният саркофаг с мощите на Св. Спиридон. Над саркофага са закачени златни кандила в знак на благодарност към застъпника на православието.

С молитви вярващите целуват нозете и стъклото, закриващо свещената глава. Краката на светеца са с тъмночервени везани пантофи. Пантофите са сменят веднъж годишно, защото се оказва, че (!) се изтъркват и износват отдолу, сякаш светецът наистина ходи с тях.

пантофи

Обяснението, което дават свещениците е, че Св. Спиридон не спира да ходи по света и да помага на нуждаещите се и на тези, които го призовават за помощ.

Ако искате да се насладите на великолепни гледки, стягайте багажа и тръгвайте с нас към Корфу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.