fbpx Skip to main content

Чудатите руски ястия

Много от руските ястия са кошмар за чужденците, но след като веднъж ги опитат, те се влюбват в тях. Комбинациите са странни, но без тях не минава нито една руска трапеза.

Руската кухня е богата и вкусна
Руската кухня е богата и вкусна

Сельодка с кожухче

Сельодката с кожухче е вероятно най-екстравагантната руска салата с елегантно съчетание от маринована сельодка, майонеза, варени картофи, моркови, яйце и цвекло, разпределени на слоеве. Това е забележително мезе за водка за много руснаци.

Сельодка с кожухче
Сельодка с кожухче

Холодец

Холодецът наподобява пачата. Месото се желира и обикновено се яде студен. Ако не ядете месо, опитайте желирана риба, а за сос се използва хрян или горчица.

Холодец
Холодец

Соленя

За зимата руснаците могат да правят соленя (туршия) буквално от всичко. Най-популярните зеленчуци за консервиране са краставиците, доматите и чушките. Освен това руснаците обожават да консервират гъби, зеле и дори ябълки. Най-важното бурканът с готовата продукция да не гръмне.

Соленя
Соленя

Окрошка 

Когато е топло, всички руснаци задължително ядат студена супа или т.нар. „окрошка“. Нарязани на ситно картофи, краставици, моркови и зеленина, към която може да се добавят репички, салам или варена кокошка. Всичко това се залива с квас или с вода и сметана. Съчетанието изглежда невъзможно, нали?

Окрошка 
Окрошка

Шчи (зелен борш)

Мнозина знаят, че най-известната руска супа е боршът. А ако не се прибави в него цвекло, а просто се свари прясно или кисело зеле в месен бульон, то ще се нарича шчи (на руски щи).

Шчи
Шчи

Пелмени

Пелмените са руските равиоли с месна плънка. Традиционно те се приготвят с от смес на говежда и свинска кайма. На панаирите за храни обаче фермерите и ловците предлагат да се експериментира с плънките. В някои ресторанти може да видите пелмени от лос, от бобър, от глиган или патица, а плънките от риба вече са станали класика.

Пелмени
Пелмени

Руската празнична трапеза – немислима без алкохолните напитки

Руснаците са се научили да правят алкохолни напитки на практика от всичко –  хрян, люта чушка, различни видове билки и всякакви ягодоподобни плодове. Трябва да се помни само едно – руснаците не оставят пийнал човек в беда!

Допълнение към трапезата
Допълнение към трапезата

Пътувайте с нас до Москва и Санкт Петербург, за да усетите руското гостоприемство и да опитате невероятната руска кухня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.