fbpx Skip to main content
Шаолин – Кунг-фу легендата на Китай

Шаолин – Кунг-фу легендата на Китай

Легендарният Шаолин

Китай е дестинация, която си заслужава да си подарите – вижте предложенията ни за екскурзии, които ще ви разходят из най-интересните места на тази страна.

Близо до Жълтата река, в подножието на свещената за китайците планина Суншан, се намира легендарният манастир Шаолин. Със своята 1500-годишна история, това е един от най-старите манастири в Китай, който е по-близо до Пекин, отколкото до Тибет.

Легендарно място
Легендарно място

Индийският монах Батуо – будистът в Китай

Шаолин е построен през 495 г. с императорски указ под влиянието на индийския монах Батуо, който се приема за първия свещеник, пренесъл официално будизма в Китай.

Храмът
Храмът

Будисткият монах-мистик Бодхидхарма – любимецът на китайците

През 527  г. се установява друг индийски монах , известен под името Да Мо. Той забелязва, че монасите са с твърде слаби тела от дългото стоене в една и съща поза при всекидневните молитви и медитация.

Поредица от упражнения
Поредица от упражнения

Спасителните двигателни упражнения

Поредицата от упражнения, подражавали на животински движения.  Монасите приспособили формите за самозащита и ги видоизменили за нуждите на войната.

Упражненията наподобяват животински движения
Упражненията наподобяват животински движения

Усъвършенстване на бойните изкуства

Четиринайсет столетия потомците на монасите прилагат тези бойни изкуства в безброй битки – опълчват се срещу деспоти, потушават бунтове и отблъскват врагове. Колкото повече воюват, стават все по-добри и славата им нараства.

Монасите готови за битка
Монасите готови за битка

Опожареният манастир

Макар и непобедим, храмът периодически бил плячкосван. Тежкият удар идва през 1928 г.  Отмъстителен главатар опожарява по-голяма част от манастира, включително и библиотеката. Унищожена е многовековна сбирка от свитъци, описващи теорията и практиката на кунг-фу, трактатите по китайска медицина и будистките писания. Наследството на шаолинското кунг-фу, останало да се предава от поколение на поколение, от учител на ученик.

Уменията се предават на новите поколения
Уменията се предават на новите поколения

Кунг-фу ренесансът и международната сила Китай

Днес, в Дънфън – град с около 700 000 жители и само на 10 км от портите на манастира, има десетки хиляди школи за бойни изкуства с десетки хиляди ученици на възраст от 5 до почти 30 години.

Учениците са хиляди
Учениците са хиляди

Шаолинското кунг-фу – високи ритници и акробатики

Кунг-фу е създадено за битки, а не за забавление. Всъщност става въпрос за превръщането на енергията в сила. „Не може да победиш смъртта. Можеш обаче да победиш страха си от смъртта“.

Шаолинско кунг-фу
Шаолинско кунг-фу

Здравословният живот – пътеводната философия на „Шаолин“

Философията на здравословния начин на живот почива на принципите на „ЧАН“ (дзен медитация), „У“ (бойните изкуства) и „И“ (билковата медицина). „ЧАН, У, И“ лекува не само симптомите, а ЦЕЛИЯ ЧОВЕК!

Медитацията е много важна
Медитацията е много важна

Най-важната битка предстои – преборете се за душата на КУНГ-ФУ!

Пътувайте с нас до Китай – няма да съжалявате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.