fbpx Skip to main content
Как малката Швейцария става европейски и световен финансов център?

Как малката Швейцария става европейски и световен финансов център?

Каква е тайната на финансовата стабилност на страната? През ХVІ век Швейцария вече е важен финансов център. По това време градовете и големите търговски фирми отпускат значителни кредити на чужди държави, между които са суперсилите Франция и Англия. Известният френски философ и писател Франсоа Волтер /1694-1778г./ пише за тях: “Ако видите някой швецарски банкер да скача от прозореца, скочете и вие след него”.

2014-11-16T110617Z_1_LYNXNPEAAF05M_RTROPTP_3_SWITZERLAND

В началото на ХVІІІ век Женева вече е една от банковите столици на Европа. Постепенно се утвърждават и други градове като Базел и особено Цюрих. Истинският възход на финансовите институции започва едва след приемането на конституцията от 1848 г., в чиито основи залягат принципите на федерализма и либерализма, както и след унификацията на държавната валута. Тези фактори, както и някои други (ефикасно образование, развити комуникации), гарантират по-нататъшната политическа, социална и икономическа стабилност на Швейцария, с която тя се различава значително от претърпелите не една и две войни и вътрешни кризи страни в Европа през втората половина на ХІХ век. Важно условие е и наличието на солидна валута. Въпреки някои колебания швейцарският франк е бил и си остава най-стабилната валута в света.

SWI-11b-Confederation_Schweizerische_Nationalbank-5_Franken_(1914)
5 франка от 1914 година

Ранното либерализиране на движението на капитали в страната допринася за интернационализацията на финансовия пазар, която се изразява и в създаването на над 250 чуждестранни банки и други финансови институции в страната. По броя на банките на глава от населението Швейцария е между първите в Европа: според някои изчисления се пада по една банка на всеки 1400 жители.

SwissNationalBank
Швейцарската национална банка

След поредните сливания в края на миналия век остават две големи банки – Credit Suisse и UBS AG, които не само доминират в банковата система на страната, но и са едни от основните “играчи” на световните финансови пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.