fbpx Skip to main content
Шираз – културната люлка на Иран

Шираз – културната люлка на Иран

Иран все още се възприема като твърде екзотична дестинация и е сравнително малко посещавана от българските туристи. Ако имате предразсъдъци спрямо тази страна – време е да ги преодолеете и да се присъедините към нашата екскурзия – обещаваме, че ще прекарате незабравимо.

Ще ви разкажем повече за един от най-интересните ирански градове – Шираз. Разположен в изумрудено-зелена долина, обградена от високи планини, за Шираз често се казва, че е град на „поетите, виното и розите“. Културната столица на Иран се намира в оазис с надморска височина от 1600 метра и заслужено е административен център на провинция Фарс, откъдето идва и името на иранския език  – фарси.

Шираз
Шираз

Считан е за една от най-старите провинции на Древна Персия и дълго време е бил важен търговски център в региона.

Историческите паметници в Иран са дълбоко свързани с религията, историята, културата и известните личности и затова са толкова силно почитани.

Шираз е много богат на културни паметници
Шираз е много богат на културни паметници

В град Шираз има прекрасни джамии, символ на преклонението на древния персийски народ към Бога. Повечето от джамиите и изящните сгради са построени по времето когато Шираз е бил столица на Иран между 1747 и 1749 година.

Шираз отвътре
Шираз отвътре

Най-стара е „Петъчната джамия“ от Х век, претърпяла земетресение, разруха, а после възстановена. В центъра й, заобиколен от няколко високи кули се съхранява копие на Корана.

Петъчната джамия
Петъчната джамия

Джамията „Шах Чераг“ е построена в памет на загиналия като мъченик Ахмад ибн Муса. Дело е на ширазки майстори от ХІХ век.

Джамия "Шах Чераг"
Джамия “Шах Чераг”

В „Огледалната джамия“ посетителите остават заслепени от блясъка на светлината, отразена от хилядите огледала. В дъното се намира изумрудената гробница на Али, светец и мъченик за персийците шиити, жертва на коварните сунити. Всички стени са покрити с малки огледалца, създаващи неповторима игра на светлината.

Огледалната джамия
Огледалната джамия

Не по-малко впечатляваща с великолепните си цветове и флорални мотиви е  джамията „Векил“. Легендарната джамия претърпява две земетресения и оцелява.

Джамия "Векил"
Джамия “Векил”

Построената през ХІХ век джамия „Насир ал-Мулк“ завладява не само с мозайките по фасадата, а и със зимната си молитвена зала. Прозорците й са направени от цветни стъкла и при изгрев слънце светлината преминава през тях и се отразява във вътрешността на залата.

Джамия "Насир ал-Мулк"
Джамия “Насир ал-Мулк”

Централно място в Шираз заема цитаделата на Хан Карим, считана за основна забележителност и  построена през ХVІІІ век. Карим хан е бил владетел на Иран в периода 1750-1779 г. Първоначално цитаделата е служела само за жилище на Карим хан, по-късно е била използвана като затвор, а днес е музей.

Цитадела "Хан Карим"
Цитадела “Хан Карим”

Няма как да посетите Шираз и да не видите гробниците на великите ирански поети Саади (1203-1292 г.) и Хафез (1325-1390 г.).

Гробница на Хафез
Гробница на Хафез

Няма по-подходящи думи за поета Саади от тези, изписани над вратата, водеща към градината, където е гробницата му: „Земята, в която е погребан Саади, излъчва аромат на любов“.

Гробница Саади
Гробница на Саади

Има нещо, което не бива да се пропуска и това са прочутите ширазки розови градини. Според поета Саади: „Гостът забравя родината си, щом посети Шираз през май“. Те са дълги около 8 км, а някои от тях са на повече от 700 години.

Шираз е известен и с градините си
Шираз е известен и с градините си

Тук може да се видят цъфнали ириси, кипариси и традиционните портокалови дръвчета, символизиращи изобилието на Иран.

Портокалови дръвчета
Портокалови дръвчета

Базарът в Шираз също е уникален. Той е запазил автентичността си и разходката из тесните му улички е едно пътешествие във времето. Тук може да се намери всичко – от богато инкрустирани кутии за бижута до фантастични персийски килими, а в ресторантите ще ви посрещнат с най-вкусните персийски специалитети.

Базарът на Шираз
Базарът на Шираз

Накрая, не забравяйте легендарната порта „Коран“, която е построена преди 1000 години като орнаментален вход откъм северната част на Шираз. Тя обещава благополучно завръщане на всеки, който излезе през нея.

Чете убедихте ли се, че Иран крие богата култура и има много какво да предложи на туристите? Очакваме ви да пътуваме заедно!

Портата "Коран"
Портата “Коран”
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.