fbpx Skip to main content
Шотландия – страната на смелчаците

Шотландия – страната на смелчаците

С  многообразните си, предизвикателни пейзажи и трагични герои, Шотландия никога не се е страхувала да защитава уникалния си характер и култура.

Failte gu Alba! (Добре дошли!)

Смаяните посетители определено се затрудняват да произнесат имената на много от шотландските планини, да разчетат някой пътен знак или пък да вдигнат тост с чаша великолепно малцово уиски с думите: „Slainte mhath“. Независимо обаче, дали е произнесено на келтски или на английски, малко хора биха се усъмнили в искреността на шотландското гостоприемство.

Според официалната статистика, по-малко от 2% от шотландците говорят келтски. Независимо от това безспорен факт е, че езикът оцелява и процъфтява от единия до другия край на Шотландия, а шотландците се гордеят с регионалните си различия и яростно защитават националната си идентичност.

Шотландските гени

Тази нация, която е дала на света пеницилина и телефона, е пренесла тази „изобретателност“ в шотландските гени и най-вече в областта на фанатизираното популяризиране на националния стереотип.

Хумор, килт, гайди и… лошо време

Вярно е, че шотландците имат голямо чувство за хумор и осмиват както себе си, така и южните си съседи. Имиджът им се свързва с килта, гайдите и с това, че непрекъснато се оплакват от времето.

В действителност те не спират да се тъпчат с маслени сладкиши, овесени питки, хагис (карантия в було) и малцово уиски. Е, това едва ли е толкова лошо, а що се отнася до по-младото поколение, увлечено по здравословния начин на живот, вече не е и съвсем вярно.

Хагис
Хагис

Хагисът в битка с еленското месо и пушената сьомга

За ужас на шотландския здравен министър, има все още някои, които се наслаждават на уискито и повишаващите холестерола храни. Въпреки това се усеща все по-засилен интерес към традиционните, местни хранителни продукти като топло пушената сьомга, еленовото месо и пушена треска от Арброут, което доказва, че шотландците все още не са загубили предприемаческия си и авантюристичен дух, който им е служел векове наред.

Сьомга
Сьомга

Спорно е също така, дали природата на Шотландия – земя, известна с обвитите в мъгли долини, драматичните върхове и диви пейзажи, е играла роля в оформянето на железния и сложен шотландски характер.

Дразнещият комар

Но има още нещо, което продължава да подлага на изпитание шотландската издръжливост. И това не е Неси, а едно далеч по-дразнещо мъничко чудовище – комарът. Всъщност този недолюбван от всички въздушен терор дори ражда фразата: „По-добре един комар в ръката, отколкото два под полата“.

Добре дошли в Шотландия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.